miercuri, 3 octombrie 2007

sâmbătă, 15 septembrie 2007

Telenovela la Cetatea Rasnovului


Sunt mare amator de castele. Nu pot sa uit nordul italiei din punctul asta de vedere. La fiecare kilometru de autostrada era un castel renovat frumos, mai ca voiam sa ma opresc sa le vad pe toate. Italia nu este singurul exemplu. Orice tara care se respecta are grija de istoria ei.

In Romania mai toate monumentele sunt lasate in paragina. Castelul de la Bran e bine intretinut. Cetatea Rasnov poate fi studiu de caz interesant. 100 de mii intrarea. Arata surprinzator de bine. Pe langa muzeul amenajat se mai gasesc acolo si cafenele, magazine cu suveniruri. Au inclusiv un cort amenajat unde se trage cu arcul. 10 mii sageata. Foarte tare! Merita sa urci doar ca sa tragi cu arcul si sa admiri peisajul.

Trec la subiect. Cetatea a fost renovata de "un investitor italian". "oamenii rai", sunt la primarie, care au vrut sa-i "fure" cetatea, pe care el daduse "bani grei". Cand a auzit de solicitarea primariei, investitorul "a murit de inima". De cetate se ocupa fiica lui, care spera sa o poata apara de "oamenii de la primarie" si de la "mafie". Cam asta afli umbland prin cetate. Detalii suplimentare gasim in ziarul Gandul. Se pare ca fiica italianului a apelat si la ambasada Marii Britanii pentru a incerca sa pastreze cetatea.

Nu stiu cate primarii au proiecte pregatite pentru renovarea cetatilor sau monumentelor din zona de care raspund. Daca nu au, ar trebui sa-si faca, pentru ca bani sunt garla. Si nu de la bugetul de stat, ci de la UE.

vineri, 14 septembrie 2007

IPP isi prinde labutzele in evaluarea europarlamentarilor


Institutul de politici publice a incercat o carpeala. A vrut sa combine catalogul de absente din Parlamentul Romaniei cu activitatea europarlamentarilor, pe care momentan nu o poate cuantifica. Observatiile mele sunt legate strict de partea care ii vizeaza pe europarlamentari.

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a oferit Romaniei statutul de membru al UE si respectiv al Parlamentului European.

Chiar nu fac diferenta cei de la IPP intre aderare si integrare? Totusi, suntem de 9 luni in UE, aveau timp sa se documenteze.

IPP recunoaste ca nu poate evalua activitatea MEPilor romani, dar indica cateva elemente de evaluare.
a. Abilitatea de a obtine functii in grupurile politice
b. Abilitatea de a obtine functii in Comisii
c. Abilitatea de a obtine functii cheie – ex. Raportor pe anumite probleme
d. Numarul si calitatea luarilor de cuvant si declaratii politice

Punctele a,b,c nu au legatura cu cat de activi sunt MEPii nostri, dar IPP nu pare sa sublinieze aspectul acesta. Iti poti negocia o sefie de comisie la telefonm dupa care iti poti baga picioarele in sefia respectiva. Se face, chiar si la PE!
In schimb, Institutul ne promite ca va intocmi anumite criterii de evaluare pentru calitatea interventiilor acestora. (fara detalii)

IPP da exemple de initiative luate de MEPi (accidentul din Ucraina, Marea Neagra, relatiile cu Rusia, Transnistria) dar nu da si numele MEPilor care le-au avut. In schimb il citeaza pe Severin de doua ori ca fiind raportor. Dragi domni si doamne de la IPP, mai sunt si alti raportori, de ce nu ii citati pe toti?

Apoi, IPP ne serveste un tabel, din care, spre rusinea mea, nu inteleg mare lucru. Acest tabel contabilizeaza activitatea MEPilor. Sursa este site-ul Parlamentului European. Pedepsitul este probabil vreun student in practica. Rezultatul este lamentabil.

Morala: Daca va apucati de un lucru, incercati sa-l faceti temeinic. Partea a doua a raportului este varza ca si continut. Mai bine il tineati in sertar, definitiile respective se pot obtine din manualele de profil. In plus, incercati sa nu mai faceti greseli de spelling, ca doar sunteti ditamai institutul.

Despre OLAFul lui Chiuariu

OLAF: Anatomia unei vulnerabilitati (Cristian Unteanu, Ziua)

BLOG MISA: Povestea broscuţelor


Daca tot am ajuns in lumea yoghinilor, propulsati de Cozmin&Lavinia va recomand site-ul http://misa-yoga.blogspot.com/. Ca sa va trezesc interesul, postez "povestea broscutzei". Mai mult, despre masoni, lectii de viata si alti demoni, gasiti pe respectivul blogMISA!

A fost odată un grup de broscuţe ... care voiau să se ia la întrecere. Ţelul lor era să ajungă în vârful unui turn foarte înalt. Se adunaseră deja mulţi spectatori, pentru a urmări cursa şi pentru a le încuraja pe broscuţe.

Cursa urma să înceapă. Totuşi, dintre spectatori, nu credea nici unul că vreuna dintre broscuţe va reuşi să ajungă în vârful turnului. Tot ce se auzea erau exclamaţii de genul: „Oh, ce obositor!!! Nu vor reuşi niciodată să ajungă sus!“ Sau: „Nici nu au cum să reuşească, turnul este mult prea înalt!“

Broscuţele începură să abandoneze ... Cu excepţia uneia singure, care se căţăra vioaie mai departe ... Spectatorii continuau sa strige : „E mult prea obositor! Nu va putea nimeni să ajungă sus!“ Tot mai multe broscuţe se resemnau şi abandonau... Doar una singură se căţăra consecvent mai departe. Nu voia cu nici un chip să abandoneze!

În final renunţaseră toate, cu excepţia acelei broscuţe care, cu o imensă ambiţie şi rezistenţă reuşi să ajungă singură în vârful turnului. După aceea, toate celelalte broscuţe şi toţi spectatorii au vrut să afle cum a reuşit broscuţa să ajungă totuşi în vârf, dupa ce toate celelalte se văzuseră nevoite să abandoneze cursa.

Unul dintre spectatori se duse la broscuţă să o întrebe cum de a reuşit să facă un efort atât de mare şi să ajungă în vârful turnului. Aşa s-a aflat că... broscuţa învingătoare era SURDĂ!!!

Morala?
Nu asculta niciodată de oamenii care au prostul obicei de a fi întotdeauna negativi şi pesimişti... fiindcă ei îţi răpesc cele mai frumoase dorinţe şi speranţe pe care le porţi în suflet! Gândeşte-te mereu la puterea cuvintelor, căci tot ceea ce auzi sau citeşti te influenţează în ceea ce faci!

Prin urmare , FII MEREU… OPTIMIST! Si, mai ales, fii pur şi simplu „SURD“ când cineva îţi spune ca nu-ţi poţi realiza visurile!

PROMOTIE: PIN spiralat servit la pliant


Azi mi s-au intamplat doua lucruri cel putin buclucase.

Un june licean a vrut sa ma convinga sa semnez pentru “un partid politic european”. Oau! Am cerut detalii pe loc. Chestionat mi-a marturisit ca e vorba de PIN si ca “e mic, da bataios” si ca daca as putea sa semnez mi-ar ramane recunoscator. N-am semnat.

Apoi, am gasit in Lipscani, pe jos, un pliant PIN de campanie pentru europarlamentare. Un exemplar genial. Pe fata Lavinia, in rochie cu bretele, care “se bate pentru Romania”, pe spate Cozmin, in tricou alb, care se bate pentru “interesul national”. Partea geniala e abia inlauntrul pliantului. Acolo salasuieste calendarul pescaresc pentru 2007. Da, nu gresesc cu nimic, este chiar calendarul pescaresc, cu zile favorabile, bune, mai putin bune pentru pescuit – marcate cu culori diferite. Tot acolo, pe verticala, este si siteul partidului www.NIP.ro. De ce NIP si nu PIN? O fi pentru expatzi?

Nu am terminat. Mai gasim in interior si lista cu numele celor 35 de castigatori ai concursului PIN pentru Bruxelles. Nume si profesie. Avem tot ce trebuie: economisti, juristi, politologi (3 bucati), experti contabili, ingineri, stomatologi, istorici, profesori de istorie, folologi, avocati. E insa unul care le bate pe toate: avem si un “pilot comandant”, de 40 de ani, pe locul 12. Imi pare rau pentru el.

MOR DE NERVI CA NU AM SCANER. Promit ca afisez bunaciunea de pliant!

Ziua nu s-a terminat bine, ca vad in Gandul si Romania libera povestirile lui Gusa din lumea yoghinilor. Tipul asta e prea tare!

Preşedintele PIN a afirmat că-i simpatizează pe yoghini şi a furnizat şi trei motive: când fac spirale la Costineşti afirmă că se concentrează pentru binele României, nu încurajează homo¬sexualitatea şi sunt împotriva masonilor. (Gandul)


"Am avut trei colege care fac yoga in cadrul MISA. Ma bucur ca yoghinii de la MISA ne sustin pe noi. Le si multumesc in avans pentru sustinere" (Romania Libera)

Yoghinii sunt buni la adunat semnaturi. Sunt buni ca se concentreaza spiralat pentru binele Romaniei. Yoghinii nu inghit masoni si homosexuali, deci sunt exceptionali. In comparatie cu homosexualii si masonii, doua categorii blamate la unison, yoghinii sunt niste ingeri pinici. De fapt, yoghinii sunt disciplinati si baga semnaturi la greu, chestie pe care PIN nu o poate face pentru ca nu are cu cine, ca nu are pe nimeni. PIN plimba ursul si Gusa ii pupa in cur pe yoghini.


COMPLETARE
LAMURITOARE de pe blogul lui john doe.

miercuri, 12 septembrie 2007

Boc: PSD demonstrează că moţiunea este o petardă politică (Newsin)


Ceea ce se întâmplă astăzi în PSD nu face decât să confirme punctul constant de vedere al Partidului Democrat că asistăm la un şantaj public pentru bani şi poziţii politice între PSD şi PNL. Este vorba despre o simplă petardă politică şi de reglare a unor interese politice între PSD şi PNL

"Santaj public pentru functii si bani" - aceasta e formula cu care Emil Boc deschide fiecare conferinta de presa, de cand s-a anuntat motiunea. CONSTANT, cum zice Boc. De acord, suna bine. Scurt si concis descrie situatia din perspectiva PD. Dar cum e sa spui acelasi lucru timp de trei saptamani. Mai apare timid si subiectul ajutoarelor pentru incalzire, urmasul "agentului termic" care era subiectul predilect al democratilor pana la iesirea de la guvernare. Acum prioritatile generale sunt modernizarea Romaniei si consolidarea partidului la 40%. Dar, asa se comporta un partid de 40%? Agent termic, santaj, ajutoare de incalzire? Asta sunt toate politicile unui partid la 40%? Asta-i tot ce poate un partid la 40%?

Nota bene, la conferinta de presa, a fost prezenta si Elena Udrea, o premiera in acest sens.

Am înţeles că în această moţiune PSD critică inclusiv guvernarea noastră şi o interpretez ca o dovadă a faptului că nu sunt serioşi. Probabil că îşi doresc să nu treacă moţiunea şi încearcă un pretext. Nu poţi ca într-o moţiune de cenzură, care are ca scop căderea unui guvern, să critici un guvern care nu mai există, nişte miniştri PD care nu mai sunt în funcţie. Mă întreb de ce nu critică guvernarea 1996-2000? (Elena Udrea)

Ce planuri are Adriana? Ideas, thoughts, comments.



Adriana Saftoiu: Femeia în politică

Un articol misto, despre femei in politica.

marți, 11 septembrie 2007

EVENIMENT INTERESANT: Intalnirea Europeana Resource Bank 2007





Centrul pentru Analiza si Dezvoltare Institutionala (CADI –Eleutheria) organizeaza intre 13-16 Septembrie 2007, in Bucuresti, cea de-a patra intalnire din seria European Resource Bank Meetings, primul eveniment de asemenea anvergura din Romania, ce va reuni peste 250 de reprezentanti ai think-tank-urilor internationale, experti in politici publice, economisti, personalitati academice si decidenti politici angajati in promovarea pietei libere si a respectului fata de proprietatea privata.

European Resource Bank Meeting este cel mai important congres anual al think-tankurilor de orientare anti-etatista de pe continent, perechea europeana a celor doua evenimente anuale din Statele Unite, Liberty Forum organizat de Atlas Economic Research Foundation si Heritage Resource Bank Meeting organizat de Heritage Foundation. Aceste intalniri internationale au pe langa obiectivul promovarii principiilor libertatii individuale rolul de a facilita interactiunea si coordonarea dintre actorii si organizatiile promotoare.

Misiunea intalnirilor Resource Bank este de a forma sau coagula capital uman (sau a mentine o "banca de resurse umane"), pentru proiecte de constructie institutionala in directia unei lumi mai libere. Oamenii si capacitatea lor de a coopera sunt resursa cea mai importanta pentru proiecte de contructie institutionala. Intalnirile Resource Bank reinnoiesc legaturile dintre think-tankuri europene si americane, politologi, personalitati academice si publice, economisti si alti ganditori de factura clasic-liberala si creeaza noi legaturi cu intelectuali si personalitati publice din Romania interesate de strategii de cooperare in scopul promovarii libertatii, proprietatii si capitalismului in zona europeana.

Editia 2007 a seriei European Resource Bank Meetings discuta proiectul constitutional european si alte tendinte de dezvoltare institutionala din spatiul european si romanesc. Evenimentul se extinde pe durata a patru zile si va consta intr-un schimb de idei si experienta organizationala privind piata libera. Vineri, 14 septembrie ne vom concentra pe probleme publice contemporane precum reforma constitutionala in scopul prevenirii reglementarilor excesive, reforma sistemului fiscal, modelul social etatist, in timp ce a doua zi, sambata o dedicam exclusiv definirii strategiilor si oportunitatilor de cooperare prin care valorile libertatii individuale pot fi promovate.

Emil Constantinescu despre polul de dreapta (RealitateaTV, 1x1)


Despre pol
Nimeni nu se poate opune unei idei careia i-a venit momentul. Acum a venit timpul. Cum stim ca a venit timpul? Urmarim ce se intampla in societate. Acest proiect nu e creat pentru voturi. E creat pentru constiinta populara. Se adreseaza unui viitor.


Despre originea polului

Un proiect politic se naste din disperare. Am ajuns intr-un asemenea abis incat trebuia sa apara ceva. Este o disperare latenta in fata unei societati care este in fata unei crize morale. Este o societate bolnava din punct de vedere moral.

Despre scopul polului
Sa uneasca ceea ce este de unit si sa desparta lucruri care in mod fals nu au legatura intre ele.

Despre principiile polului

Cele zece principii fondatoare ale aliantei (polului) sunt un proiect pe termen lung, dar care trebuie realizat de urgenta.[…] Acest proiect trebuie aplicat acum […]. Cucerirea puterii politice de catre oameni morali si competenti nu este numai problema partidelor, ci a intregii societati.

Despre oamenii polului

Ideea ca nu exista oameni morali in politica este o idée extrem de periculoasa. Asa se induce o politica totalitara intr-un regim democratic.[...] Pot sa garantez pentru onorabilitatea membrilor polului. Oamenii astia exista si o sa-i vedeti, daca o sa-i cheme cineva undeva. Oamenii Actiunii Populare erau de valoare, dar nu i-a chemat nimeni nicaieri


Emil Constantinescu catre moderator, in finalul emisiunii: "Va multumesc pentru sansa!"

Engleza pentru copii


Nu sunt un tip foarte indemanatic. Nu imi plac cumparaturile. Le urasc. Recent, am achizitionat o masina de spalat. Am descoperit cu stupoare, cu acest prilej, cat de multe marci/tipuri/feluri de astfel de masinarii exista. Cum nu stiam nimic despre indicii de performanta ai masinariei, am apelat la “analistii” de raion. Dupa care nu am mai inteles nimic si mi-am dat seama ca nici nu trebuie. Am vrut BOSCH, dar nu aveau. (Nota: nu aveau aproape nimic din ceea ce era expus). Pana la urma, am luat ARISTON, desi, cel putin mie, nu imi inspira deloc incredere.

Abia acum incepe aventura. Am instalat masina si am pus-o sa spele, dar, nu dupa mult timp, masina a inceput sa mearga, aproape intrase in baie, gata sa rupa furtunele. Va dati seama cat de mult savuram sa petrec 15 minute incercand sa indiguiesc masina! Recent am descoperit ca daca ma asez pe ea, reusesc sa o imobilizez. Asa ca dau televizorul tare, imi iau o scrumiera, si ma exilez pentru 10-15 minute pe masina de spalat, pentru binele natiunii. Problema e ca in seara asta am nimerit pe B1, unde era Becali…

Am aflat despre steaua, dica, png, MM, dan, oli, isus, colinde, VH, borcea, limba engleza. Becali vrea sa invete engleza. Cica ii trebuie la Parlamentul European. L-as contrazice, daca as avea ocazia. Mai nimeni dintre ai nostri nu manuieste bine engleza la Parlamentul European. Ca sa stai la cafea la barul MEPilor nu iti trebuie engleza. In plen ai casti, desi traducerea este mizerabila, dar asta e un detaliu pe care sigur nu-l va observa gigi. Mai mult, Becali, vrea sa invete engleza in doua luni. Nasu' zicea ca e posibil. Becali era sigur. Becali poate aproximativ orice. Poate sa vanda si Steaua, dar s-ar plictisi fara ea. Steaua e pentru Becali cam ce este mingiuca antinervi pentru Base. Gigi e un copil mare. Un copil tampit.

luni, 10 septembrie 2007

DIVERSE: Are negrutiu blog?

Ma bat cu troieni. Au venit multi deodata si eu fiind singur le tin cu greu piept. Era totul bine, calm, ma gandeam despre ce sa scriu, ce film vad in seara asta. Si cand sa deschid Lawrence of Arabia (partea III) au navalit troienii, rapizi necrutatori. Am chemat intariri. Degeaba. am 200 de troieni pe minut, care fac alti 2000 de troieni care stau in temp si in save. Imi bag picioarele in ei!

Ma rog, nu despre asta voiam sa vorbesc, dar, in loc de motiune, prefer sa vorbesc de troieni. Ma mai gandeam sa zic ceva de strategia lui Ciroianu, dar si subiectul asta mi se pare lame. Ati vazut ce penal a fost Gusa azi cu panoul ala plin de crimele lui Chiuariu? Cine e mai penal Gusa sau Chiuariu? De unde le scoate Gusa? Am impresia ca tot din PNL de undeva (nu imi place teoria conspiratiei structurilor). Oricum Gusa si insanatosirea lui Base au fost stirile zilei. din pacate.

Stie cineva daca are negrutiu blog?

Imblanzitorul de lei la PSD: cu arcanul sau cu zaharelul?


Sperietoarea cu Traian Basescu care ia controlul este un tigru de hartie. Daca Traian Basescu si-ar consuma creditul popular riscand fortarea unui guvern PD, PSD ar avea varianta de a deveni principalul partid de opozitie, cel care furnizeaza alternativa la guvernare. In fond, PD este izolat pe scena politica si orice miscare trebuie validata de parlament. Sunt doua partide care sunt amenintate de izolare pe scena politica: PSD si PD.
(Vasile Dancu, Evenimentul Zilei)



Toti trebuie sa intre in scena si sa spuna ceva, incepand de la presedintele Basescu. Si vor incepe repozitionarile si rearanjarile si s-ar putea sa avem si surprize, s-ar putea sa avem solutii pe care azi nu le vedem inca[…]PSD este in opozitie in acest moment. Analizele serioase arata ca o parte a populatiei nu percepe cu suficienta convingere faptul ca noi suntem in Opozitie. Motiunea de cenzura va limpezi aceste ape mult mai clar decat pana acum.
(Ioan Rus, Romania Libera)




In 2002 baietii grei din PSD negociau cu baietii din PNL ‘anihilarea’ PD. Atunci PSD are la guvernare, PD era la sub 10%, in opozitie. In 2007, PSD negociaza cu PNL ‘anihilarea’ PD. Acum PSD si PD sunt in opozitie, PNL este la guvernare si parte a “polului de dreapta”.Atunci Nastase isi inchipuia ca daca ingrasa un partener politic de dreapta indeajuns de tare putea elimina rezidurile pediste. Nu a reusit sa ingrase PNL, dar liberalii s-au strecurat si acum conduc guvernul. Nu doar il conduc, dar au sanse foarte mari sa continue sa o faca, pentru ca peste jumatate din populatie nu isi doreste schimbarea guvernului PNL, asa cum ne precizeaza un sondaj INSOMAR de astazi (care este in toata presa, numai pe siteul INSOMAR nu e).

Dancu si Rus nu se adreseaza PD, ci moralului PSD. Ei ne spun ca se poate! PSD se poate salva, culmea votand motiunea la care bizonul PSD se uita tamp, dar sugestiv.
A venit cam tarziu, dar o mai putem drege, spun cei doi clujeni. Chiar si cu Geoana, chit ca nu ne place noua. In fond, suntem in aceeasi barca si trebuie sa o tinem la apa, mai zic ei. “Frica de Basescu” sub toate formele ei, e o chestie pe care PSD trebuie sa si-o tina sub control, razbate din comentariile reprezentantilor grupului de la Cluj. Practic, ei isi dau seama ca inamicul PSD ramane PSD, un partid care trebuie sa se invinga pe sine ca sa supravietuiasca. Exercitiul votarii motiunii, sau lupta intre “bine” si “rau”, dupa cum o defineste Geoana, e un astfel de prilej. Doar doar trece motiunea, pentru ca daca trece, nimic rau pentru PSD nu se mai poate intampla. Nu-i asa?

joi, 6 septembrie 2007

Oferta lui VH pentru Geoana

Ministru de externe si Vice-premier, sub Tariceanu. Va accepta Geoana?

miercuri, 5 septembrie 2007

SPP bate MAE


Basescu a fost enervat de ambasadori. Aflati din presa. De la mine aflati ca si ambasadorii au fost enervati de Basescu.

Dupa chelfaneala basesciana, ambasadorii s-au deplasat disciplinat in 3 autobuze, cu antemergator, catre clubul diplomatilor. Erau traumatizati. Nu suporta sa fie certati.

Au intrat in Clubul Diplomatilor timizi. I-a intampinat Cioroianu&sotia. Zambeau si pupau mana imparatului lor. Eh, mai scapau si cate un ochi in decolteu sopranei.

“Sunt mandru de voi! Inainte de a inalta aceasta cupa de sampanie, pe care o sa v-o dedic, vreau sav a spun ca sunt foarte multumit de activitatea dumneavostra. Va urez sa mentineti aceleasi rezultate exceptionale pe care le-ati avut pana acum!” (Cioroianu, speech)

Le-a placut speech-ul. S-au mai inzdravenit. Au ciocnit un pahar si au uitat aventura de la cotroceni. A inceput networkingul. Ce posturi mai sunt pe piata? Cine merge la Londra? E bun asta pentru Washington? Il vrea Base? Pleaca Comanescu? Cum se fac urmatoarele numiri, tot la pachet? Cine ar vrea sa mearga la Moscova?

Evenimentul serii. Adrian Nastase, bloggerul. Cunoscutii au venit sa dea binete. Si erau multi, ca sa nu zic foarte multi. “Intelegeti, am avut o perioada grea, de presiuni, nu e usor.” Ambasadorii l-au inteles. L-au compatimit. Cioroianu a stat la sueta cu el. Soprana a zambit.

In curte, se facea gratarul. Era coada mare. Asa de mare ca aproape se golise sala. Sepepistii au ramas si au mancat toate sarmalutele. Oamenii se ajuta. Baietii de afara primeau farfurii de sarmalute, cu paine servetele, tot tacamul. “Sa ai pofta colega!” imi spune unul. De ce oare ma confunda lumea cu un seppeist? Nu am sa inteleg niciodata. SPP bate MAE, parerea mea.

Reuniunea Ambasadorilor: Culegere de Texte


"Consulul ala, care a pus intrebarea cu salariile. Dom'le ala e un oligofren!"

"La reuniunile astea, iau cuvantul numai pedepsitii de soarta. Acum a fost ambasadorul din China, a continuat reprezentantul in Angola, a incheiat festiv Comanescu, bruxelezul. Intodeauna e asa. Macar de ar tacea. Pe vremea lui Geoana se facea o selectie a intrebarilor."

"Nu putea sa taca consulul ala, oricum ne plictisisem dupa o ora si ceva"

"Sper sa treaca legea noastra cu salariile. Ce-i aia echidistanta? Nu inteleg ce spunea Base, parca ar sta el pe 2 mii de dolari ca mine in Ucraina. Sa stea el in Ucraina"

"Un diplomat trebuie sa aiba o viziune translucida a viitorului. Strategia trebuie sa fie shlefuita, discreta, directa, eficienta. Eu ma atasez profund de oameni, inclusiv de cei cu care lucrez. Nu pot sa fiu distanta, rece, diplomatica. Eu dau credit oamenilor".

"Da, e bine ca ne mai vedem. Cred ca Roman a initiat intalnirile astea. Erau light atunci. Apoi Geoana a institutionalizat. Acum e plictiseala. Plus ca e foarte obositor sa stai la curs trei zile."

"Maine la cat incepem. La 8 iar? Eu cred ca sar peste prima chestie, workshop sau cum e denumit"

"Strategia pe 10 ani de politica externa exista, da' nu poti s-o dai asa la tot omu. e mai bine sa fie mai discreta, adica mai ascunsa".

"Securistii din MAE castiga mult mai mult ca noi. Si noi suntem ambasadori."

"Oare vine printul Radu la dumneavostra luna viitoare? Nu? Ah...Ma gandeam cum ar fi sa vina la mine, intr-o tara africana, oare cum as pregati eu o vizita la un asemenea nivel? dar, oare il intereseaza Africa?"

"Eu sunt ambasador de 22 de ani. Nu am dat pe nimeni afara. Tuturor le vorbesc pe cu dumneavostra. Nu mi-au sarit soferii in cap niciodata. Nici nu intentionez sa dau pe cineva afara. Traim acolo cu totii, fericiti".

sâmbătă, 1 septembrie 2007

Epopeea concursului la PSD: A fost Victor nedrept?




“Ponta a explicat ca seful de campanie Liviu Dragnea a propus ca partidul sa includa pe listele pentru alegerile din noiembrie pe un loc eligibil un reprezentant alorganizatiei de tineret, in urma unei selectii interne. Insa Mircea Geoana a refuzat aceasta idee, preferand sa ofere acel loc eligibil unui membru al societatii civile care sa nu fie social-democrat. Geoana i-a dat replica lui Ponta enervat, spunand ca "Victor a fost nedrept", insa nu a facut nici o promisiune referitoare la includerea vreunui tanar pe listele parlamentare”. (Adriana Dutulescu – Romania Libera)

Epopeea concursului de baieti destepti pentru PE continua. Ponta ar fi de acord, si le-a servit-o tinerilor pesedisti fix la scoala lor de vara. Geoana refuza. Vrea un ONGist. Geoana o comite mai rau decat Dragnea, care macar a venit cu o idée, desi proasta, pentru “dinamizarea listei”.

“Pretextul nemulţumirii fostului şef al TSD a fost un anunţ făcut cu câteva minute înainte de Mircea Geoană, potrivit căruia PSD va oferi, prin concurs, o poziţie eligibilă pe lista de europarlamentare unui tânăr „civic”, din afara partidului.” (Negrutiu – Gandul)


Nu imi e clar ce anume inteleg oamenii astia prin "tanar civic". Se refera la vreun ONGist? Ce ar cauta un ONGist pe lista PSD? Hai sa zicem ca s-ar gasi unul, desi legaturile PSD cu societatea civila sunt cvasi inexistente, dar cat de mult ar sustine lista o astfel de solutie? Sa fie un tanar "frumos si destept", cum il vrea Dragnea? Dar cum s-ar selectiona un astfel de tanar.

Daca tot vor sa faca ceva, de ce nu ofera acest loc TSD. S-ar putea nominaliza, pe baza de vot, fara shoparle senioriale, un tanar PSDist care sa se reprezinte TSD pe lista PSD.

Geoana e indecis. Cand decide ceva, o face prost. Putea macar sa il ia de o aripa pe maestrul Banicioiu, si sa-l puna pe lista. Macar asa il lipsea de argumente pe Ponta azi.

vineri, 31 august 2007

Călin Popescu Highlander?



CPT a fost condamnat. Sentinta: Highlander, cu o posibila suspendare pe 10-12 septembrie. O sentinta de vara, de scoala de vara. Personajul Highlander avea insa o misiune, facea tot felul de fapte bune, folosindu-si astfel calitatile iesite din comun. Tariceanu e un highlander fara misiune, este un highlander care sta cu sabia deasupra capului si tremura. Ideea e ca nu performanta, ci supravietuirea e de apreciat la Tariceanu, cel putin dupa Cioroianu.



REALITATEA TV: Tăriceanu e un Highlander dacă supravieţuieşte moţiunii (Cioroianul)
Vineri 31 august 2007, 14:58

Ministrul liberal Adrian Cioroianu face analogii inedite în legătură cu premierul Tăriceanu, prin referirea la un popular erou nemuritor al cinematografiei anilor '90. Cioroianu consideră că, în cazul în care actualul premier va supravieţui moţiunii de cenzură a PSD, el ar putea fi botezat Călin Popescu Highlander, pentru simplul motiv că de la începutul mandatului şi până acum i s-a tot prezis căderea şi a reuşit să se menţină la putere, anunţă NewsIn.

"Dacă vom pleca de la guvernare, vom pleca cu fruntea sus. Dacă vom rămâne, probabil Călin Popescu Tăriceanu va fi Călin Popescu Highlander, pentru că din 2005 eu tot aud, la fiecare două luni, că cel care conduce Guvernul va pleca acasă şi guvernul liberal va cădea de la putere", a comentat Cioroianu, la şcoala de vară a TNL de la Costineşti.

Cât despre soarta moţiunii de cenzură, ministrul de Externe a susţinut că situaţia este destul de echilibrată, în sensul în care, cel puţin teoretic, PNL se confruntă "în egală măsură" cu posibilitatea de a pleca de la guvernare sau cu şansa de a rămâne la putere.

Diverse



David despre legalizarea prostitutiei

"O astfel de propunere vine din partea unui reprezentant al PD, membru al PPE, si sunt usor suprins de faptul ca PD ar asuma o astfel de initiativa legislativa care nu este in trendul grupului european din care fac parte"
David are dreptate. PPE nu face rabat de la acele "values". Sunt sfinte. Declaratia putea fi mai nuantata, in special in ceea ce priveste reactia Bisericii. In plus, ideea putea fi prezentata dupa campanie. Evident vor aparea intrebari: "domnule blaga, de ce nu ati venit cu propunerea cand erati ministru?"

Convingerile lui Banicioiu

Cititi! Are convingeri tari de tot. Cronica Romana rules! PSD = 2XCPTguv+40XPD-AN/VH

joi, 30 august 2007

PSD se PINizeaza


PSD scoate la concurs poziţia a cincea pe lista de europarlamentare! Oau! Euroliviu wins. Concursul e pe bune. Incredibil! PSD se pinizeaza. De ce a cincea pozitie? De ce nu a sasea, a noua sau a doisprezecea? A cincea e ultima eligibila? Psihedelic.

PSD scoate la concurs poziţia a cincea pe lista de europarlamentare

de Florin NEGRUTIU | 30 AUGUST 2007

Seria ingineriilor imaginate de conducerea PSD pentru a face lista pentru europarlamentare cât mai atractivă a continuat ieri cu o idee năstruşnică: scoaterea la concurs a unei poziţii eligibile. Chiar dacă în Kiseleff s-a trimis o avalanşă de candidaturi din toate organizaţiile, înclusiv din partea organizaţiilor de tineret, liderii PSD s-au gândit să organizeze o competiţie la care să se înscrie orice tânăr cu nume din afara partidului, dornic de o carieră europeană. Ideea îi aparţine vicepreşedintelui

Liviu Dragnea, a fost discutată în cadrul conducerii partidului şi ne-a fost confirmată ieri de purtătorul de cuvânt Cristian Diaconescu. Acesta a precizat că este vorba de a cincea poziţie eligibilă, deoarece primele patru locuri au fost deja distribuite luni, la Biroul Executiv, în următoarea ordine: Titus Corlăţean, Victor Ponta, Adrian Severin şi Vasile Puşcaş. Diaconescu a adăugat că, deşi colegii săi au apreciat beneficiile pe care această mutare le-ar aduce imaginii partidului, încă nu au luat o decizie în privinţa condiţiilor şi a datei în care se va organiza concursul.
Click here to find out more!

Paradoxul listei PSD pentru europarlamentare este că mulţi doresc să candideze, dar mai puţin poziţiile „eligibile”. Împinşi de Mircea Geoană în fruntea listei, Titus Corlăţean, Victor Ponta, Cristian Diaconescu şi Vasile Puşcaş s-au împotrivit nominalizării. Dintre ei, doar Diaconescu a refuzat până la capăt, ceilalţi acceptând nominalizarea cu gândul că se vor retrage după alegeri în favoarea următorilor clasaţi.

miercuri, 29 august 2007

CRONICA: Monitorul de Neamt vs. DAPP 1- 0 (0- 0). DAPP greseli copilaresti la marcaj. Autogol Remes.



Nemtenii si-au dorit mai mult victoria, iar pe final de meci au dat lovitura.
Jurnalistii de la “Monitorul de Neamt” a intrat in posesia unui document incendiar de banal: un punctaj. Nu a fost usor. Iti trebuie rabdare, curaj, concentrare sa vanezi documentele uitate de staff-ul premierului. Ele pot fi uitate oriunde, oricand. La limita, pot fi obtinute la cerere. Putem anticipa ca vor exista voci, un Bogdan Tiberiu Iacob spre exemplu, care vor spune ca, de fapt a fost ceva premediat. Laboratoarele din Palatul Victoria duduie!

Punctajul e inodoor, incolor, inefabil. Asemeni premierului. Tariceanu schimba prefecti ca sa-i motiveze, ca sa creasca “calitatea actului administrativ”. Vor fi ex-prefecti mai buni in pozitii de “inspectori guvernamentali”? Apropos, functia asta e tare de tot: inspector guvernamental. Oare cu ce se mananca? Ce fel de CV tre sa ai? Ce inspecteaza domnii?

Mai sunt si alte chestii, legate de dosarele distruse, o nota de la Marius Oprea, care ar fi fost o iesire inspirata. Punctajul are cateva elemente interesante, care nu tin de calitate ci gestionarea unei atitudini vadit paguboase electoral in ceea cel priveste pe CPT. Tariceanu a avut zile bune cand a fost ofensiv, fara sa fie obraznic. Cand a avut initiative, fara sa copieze. Cand a fost radical, fara sa rastoarne tabla de sah. Din pacate, vedem un Tariceanu la extreme: fie ultradefensiv, fie ultraofensiv. Ba’ urla la bastinasii de la Glina, ba’ anunta pompos ca nu e gunoierul tarii (exemplele sunt multiple). Premierului ii lipseste constanta.

Mai e o chestie. Recomanzi “defensive lines” cand omu a comis-o, sau a colaborat la comiterea ei. Asadar, premierul e, intr-o anumita masura, implicat in chestiunile repective: inlocuirea prefectilor, alegerea noului patriarh, declaratia bezmeticului de Remes. La primele doua are interese politice. La a treia trebuie sa-l comenteze pe Remes, care se lasa greu. Se lasa greu inteles. Daca era ceva premeditat, pasajul cu Remes nu avea ce cauta in punctajul premierului in forma in care a aparut. Remes isi consolideaza astfel, nemuritor si rece, pozitia de neinteles in PNL si in ochii sefului sau.


Cititi cronica detaliata a meciului pe site-ul ziarului Cotidianul.

Remes file de poveste



Oferta de toamna a lui Remes. La scenariul de amanare ma gandesc inca de anul trecut. Ideea a aparut pe piata abia acum, tocmai prin Remes. De ce tocmai el? Nu e chiar strategul PNL in materie. Se incearca marea cu degetul sau e o strategie pusa la punct?


Remes vrea sa guverneze pina in 2009 (Cotidianul)


Alegerile parlamentare s-ar putea desfasura in primavara anului 2009, si nu in toamna lui 2008, sustine ministrul liberal al Agriculturii, Decebal Traian Remes, aflat la Iasi pentru a promova Planul National de Dezvoltare Rurala. Remes sustine ca guvernul Tariceanu va ramine in functie pina la sfirsitul mandatului si poate chiar mai mult decit atit, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Sintem tintuiti si obligati sa raminem pe pozitii pina in toamna lui 2008, iar daca interesele Romaniei o cer - pina in primavara lui 2009", a declarat Remes intr-o conferinta de presa. "Interesul Romaniei este sa scape de Traian Basescu", a precizat liberalul, explicind ca organizarea alegerilor parlamentare in acelasi an cu cele prezidentiale ar face posibila inlaturarea lui Basescu. Conform articolului 63 din Constitutie, Camera Deputatilor si Senatul sint alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeste de drept in stare de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta, pina la incetarea acestora.

marți, 28 august 2007

Dupa cum anticipam...Băsescu printre femeile democrate



REALITATEA-TV:
Traian Băsescu, aflat la Constanţa la întrunirea organizaţiei de femei a PD, a ţinut să mulţumească pentru susţinerea care a venit din partea acestei organizaţii la referendum. Preşedintele a vorbit şi despre lucrurile cele mai importante pentru România.

"Cea mai importantă parte a susţinerii pentru referendum a venit de la cei din PD, şi în mod deosebit de la organizaţiile de femei. Sunt convins că susţinerea nu a venit pentru o persoană, ci pentru un principiu. Vă felicit pentru succesul dumneavoastră şi vă mulţumesc pentru energia investită", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

"Eu am fost până acum la şcoală ca elev şi vin la dumneavoastră să spun nişte lucruri care reprezintă priorităţi pentru România - lucruri care au fost definite ca atare încă din campania din 2004, dar pentru care s-au făcut numai paşi timizi. Cel mai important lucru este modernizarea statului şi voinţa politică de a reforma statul. Primul element este delegarea de competenţe. De regulă folosim o expresie care ne fereşte de a spune lucrurilor pe nume, descentralizarea, dar de fapt este vorba despre creşterea autonomiei administraţiei locale", a mai explicat preşedintele, adăugând că procesul de modernizare este însă mereu amânat.

"Administraţia centrală este de multe ori nepăsătoare şi inacpabilă să sesizeze nevoile oamenilor", a completat preşedintele.

Despre moţiunea de cenzură a PSD, preşedintele Traian Băsescu consideră că este o formă de şantaj, afirmând că este greu de crezut că între pesedişti şi liberali nu există o relaţie subterană.
Sursa: Realitatea.net

luni, 27 august 2007

Lazaroiu si femeile democrate. Unde dai si unde crapa!


Astazi, la mare, Lazaroiu s-a jucat cu focul. Dupa cum il stim, ii place sa faca scenarii. A vorbit despre PD-PLD, despre “acorduri politice” cu UDMR, PNL. Despre “un nou guvern”. Ca la scoala. Scoala de vara a femeilor democrate.



Episodul 1

Buba e ca e a vorbit despre un nou premier. Nu a pronuntat nume, le-a zis sala, respectiv femeile democrate: Monica Macovei si Daniel Morar. Monica e ok. Dar Morar? Morar??E clar ca numele au venit de la sala, pentru cei care aveau dubii. Lazaroiu nu a negat nici unul dintre ele, mai mult le-a acceptat sugubat, discret, finut. A facut un “spirit de gluma”, cum se spune. In fapt, a comis-o.

Episodul 2

Rasvan Dumitrescu se documenteaza pentru “Realitatea Zilei”. Stim cu totii ca e un tip constiincios. Se uita pe stirile agentiei Newsin, vede stirea cu Sebi si o inghite nemestecata. In emisiune ii bombardeaza pe Cristian Diaconescu, Rusanu, Stoica, Andon cu scenariul Macovei premier. Acestia se alarmeaza si riposteaza. Andon prefera anticipatele. Macovei este deja "dezavuata" de Parlament. Ptiu! Lazaroiu e acuzat ca "induce o senzatie de suspiciune". Dumitrescu concluzioneaza: "presupun ca Lazaroiu e un fin analist politic".

Episodul 3

Basescu deschide televizorul. Se uita la Realitatea, evident. Il vede pe Sebi al lui umbland cu Macovei in gura. Dumitrescu este concis, precis si necrutator. Basescu se enerveaza. Restul nu mai conteaza.

Episodul 4

Newsin primeste rectificare la stirea initiala:
“Sebastian Lăzăroiu a întrebat auditoriul de la Şcoala de vară a femeilor democrate, în cadrul analizei pe care a prezentat-o ca sociolog, cine ar fi persoana care, dacă ar fi desemnată ca premier nu ar fi acceptată de Parlament, iar numele Monicăi Macovei a fost sugerat din sală, pe un ton relaxat. Numele următor, al lui Daniel Morar, apărut în aceeaşi categorie, a fost menţionat în glumă de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu.”
Gluma, relaxare, deci da?!Deci ne-am inteles? Bine.


Concluzii

1. Basescu nu o vrea pe Macovei premier.
2. Basescu o vrea pe Macovei premier, dar considera prematura aparitia numelui pe piata.

Ambele sunt posibile, dar cele mai mari sanse le are varianta 2. Daca Basescu nu o voia pe Macovei, nu-l deranja un zvon in plus. Daca o vrea, un zvon prematur poate fi fatal.

Femeile democrate au mancat tot!


E stire? Nu stiu. Dar, au mancat tot, la propriu! Eu nu am mai prins. Ziaristii au prins cu greu de-ale gurii. Epuizate dupa prelegerea Lazaroiu&Preda, femeile democrate s-au avantat asupra bucatelor si duse au fost. Va dati seama ce o sa fie maine, poimaine, cand sunt asteptati Parvulescu, Andrei Gheorghe. Dupa intalnirea cu profesorul Stanomir, specialist in Drept Constitutional o sa fie macel! Singura sansa a celor de la VoxMaris este maine, cand asteptat este insusi Presedintele, ocazie cu care, cred ca doamnele vor renunta la bucate. Ramane de vazut. La televizor! Eu am sters-o.

Definitia MeP-ului by Severin




“om capabil sa conjuge capacitatea de a promova interesele comune europene cu intelegerea subtila a realitatilor romanesti in domenii de activitate specializate precum agricultura, transporturile, turismul, dezvoltarea, coeziunea economica, sociala si teritoriala, politica de vecinatate, securitatea energetica etc.” (Ziua, 27 august 2007)

Severin e adorabil cand vrea el. Uneori chiar si fara sa vrea. Definitia de mai sus imi aminteste de o intamplare din facultate. Se intampla ca Roman, la cursul de “Politica Practica” incerca sa defineasca subiectul cursului intr-o definitie de 5 randuri. Era clar ca nici el nu stia ce preda. “Politica practica” era o disciplina complexa special inventata pentru el de catre conducerea facultatii ca artificiu prin care fostul premier mai castiga un ban cinstit. Asa si cu Severin. Definitia lui Severin e construita eminamente pentru el. Numai EL stie “sa conjuge” si “capacitatea de a promova” cu “ intelegerea subtila”.Asadar, printr-o definitie, Severin isi contureaza sursele infinite de legitimitate pentru postul de europarlamentar. Dupa cum o prevedere din legea “institutelor politice” (o alta chestie by Severin) i-a garantat postul de director la ISD si automat un locsor cald in biroul permanent al PSD. Bine ca nu l-am avut si pe dumnealui profesor! Am scapat ieftin cu Roman!

Aberatia nu se opreste aici. Severin viseaza la un echilibru perfect in care cineva ar media intre partide respectivele domeniile pentru care sa-si desemneze viitorii europarlamentari: “fiecare partid, in intelegere cu celelalte, ar urma sa includa pe principalele locuri eligibile candidati competenti in cateva din domeniile care tin de prioritatile europene ale tarii, suma listelor acoperind, pe cat posibil, suma domeniilor prioritare.” Ma mir ca nu a inventat o formula matematica pentru chestia asta, ceva sa dea cu virgula. Cu totii stim ca este imposibila, nu improbabila, o astfel de varianta. Dar nu din cauza ca politicienii romani nu pot sa ajuga la un modus vivendi, ci pentru ca asa ceva e tehnic imposibil. Nu stim daca in PE vor fi reprezentate PNG, UDMR, PLD. Mai mult, distribuirea in comisii o fac grupurile politice in functie de interesele lor si de ponderea/influenta delagatiilor romane.

Severin termina apoteotic printr-un avertisment: “daca alegerile europene nu vor genera o decizie nationala privind integrarea optima a politicienilor romani, in constructia europeana, elita politica romaneasca va pierde o alta intalnire cu interesul national iar poporul roman o alta intalnire cu istoria”.

Domnule Severin, scuzati-mi malitiozitatea, dar va marturisesc smerit ca nu inteleg in ce fel “decizia nationala” faciliteaza “buna integrare” a alesilor romani in“constructia europeana” MEPul roman se integreaza strict in baza competentelor, aptitudinilor si experientei sale politice. Nu-i trebuie “decizie nationala”, de undeva din cer ca sa-l directioneze pe calea cea buna a integrarii! Selectionarea MEPilor tine exclusiv de flerul politic al sefilor de partide.
La final nu pot decat sa va felicit ca prin limbajul de lemn si amalgamul de informatii legate de politica externa/afaceri europene ati reusit sa obtineti nominalizarea pentru Parlamentul European. Ati beneficiat din plin de celebrele tare ale elitei politice romanesti, pe care le blamati cu indignare in prezentul editorial.

http://www.ziua.net/display.php?data=2007-08-27&id=225806

duminică, 26 august 2007

Realitatea TV "il vehiculeaza" pe Parvulescu la PNL (sic)


NewsIn: Ungureanu nu vrea în cursa europarlamentarelor
Duminică 26 august 2007, 00:25

Data alegerilor europarlamentare a fost, într-un final, stabilită, însă partidele politice par a nu fi pregătite pentru a da piept cu alegătorii. În condiţiile în care mai sunt doar două luni până la începerea campaniei electorale, listele de candidaţi ale partidelor sunt incomplete. Ziarul Cotidianul susţine că liberalii riscă să rămână şi fără principalul candidat.

Liberalii au într-adevăr probleme cu alcătuirea listei de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. Cotidianul scrie că Mihai Răzvan Ungureanu a transmis liderilor PNL semnale clare că refuză oferta de a candida. Surse liberale citate de NewsIn susţin că fostul ministru de Externe nu vrea să candideze din motive personale şi că nu intenţionează să treacă la PLD, aşa cum s-a scris în presă.

Liberalii dau asigurări că Mihai Răzvan Ungureanu nu se va retrage din cursa europeană. Totuşi, până la această oră, Ungureanu nu a avut o poziţie oficială. În cazul în care va decide să se retragă, NewsIn susţine că va fi înlocuit de actualul ministru al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu.

De altfel, mai mulţi miniştri ai Cabinetului Tăriceanu ar putea candida pentru Parlamentul european. O soluţie care prinde contur în perspectiva moţiunii de cenzură anunţate de PSD. Astfel, pe lista PNL, potrivit NewsIn, ar putea fi introduşi mai mulţi miniştri liberali, între care Teodor Meleşcanu, Ludovic Orban, Cristian Adomniţei şi Ovidiu Silaghi.

Un alt nume luat în calcul pentru deschiderea listei liberale este preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu. Totodată, liberalii sunt în căutare şi de personalităţi marcante ale vieţii publice româneşti, care să îi susţină în campania electorală. Printre numele vehiculate se află Nadia Comaneci şi Dan Bittman. Săptămâna viitoare, Nadia Comăneci se va întâlni cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Sursa: Realitatea TV

Cristian Parvulescu nu vrea la Bruxelles


E clar. Blogul asta e un drog. Din momentul in care l-am inceput (adica ieri) domnul blog ma incita la scris. Pe de alta parte, pana acum, blogul meu arata ca un minijurnal. Nimeni nu stie de el. E foarte intim. Ceea ce nu ma supara momentan, dar, imi propun treptat sa il popularizez.

Am citit blogul doinei, mi-au placut mult posturile, e un fel de policy engine. Am observat spre exemplu ca "dupa ce doina a semnalat" problema venitului minim garantat, premierul a sesizat si el chestiunea. Super! In acceasi logica, PSD ar trebui sa sesizeze cat de penibila e initiativa "concursului de baieti si fete" pentru alegerile europene. Sa vedem~!

Parvulescu nu candideaza pentru PNL la europarlamentare. Era foarte greu de crezut ca o va face, dar acum e certitudine. Cristian Parvulescu mi-a marturisit, in timpul unei conversatii joviale la OMV Unirii, ca nu are nici un gand sa candideze. Parvulescu catalogheaza drept "prostii" rumorile aparute in ultima vreme in ceea ce priveste posibila sa candidatura. In rest, am mai vorbit una alta. Parvulescu imi pare neschimbat, acelasi om pe care l-am cunoscut din primul an de facultate. La fel de sociabil, deschis si amabil. Poate ca nu mai merge cu acceasi dacie alba si veche ca in primul an (radeam copios pe tema asta cu colegii), dar este aproximativ acelasi om. Lucru pe care il respect. Parvulescu a avut sau si-a facut timp cand am avut ceva de discutat, atunci cand eram student. Este exceptia si nu regula printre fabricantii de politologi din Romania. Si mai e un motiv pentru care il admir/invidiez pe Parvulescu: freza. De zece ani e la fel! Respekt!

sâmbătă, 25 august 2007

Ungureanu si principiul lui Peter



Ungureanu a zis pas. Stirea face prima pagina in Evenimentul Zilei, dar prima care a lansat zvonul a fost tot dutzuleasca, “prietena” mea de la “Romania Libera”. Pentru avizati nu e o surpiza, pentru Evz e bomba zilei. PNL este pus intr-o situatie delicata, evaluarile acestora se bazau exclusive pe capitalul de imagine acumulat de MRU in doi ani de guvernare. Oricat de populara ar fi Nadia, oricat de chipes ar fi Bittman, acestia nu se apropie de ceeea ce putea reprezenta Ungureanu ca locomotiva PNL.

Decizia se inscrie in linia cunoscuta a fostului ministru de externe. MRU nu a dovedit ca isi poate asuma deciziile pe care le ia. Acesta trebuia sa demisioneze din proprie initiativa atat timp cat divergentele cu premierul erau constante. Cum s-ar fi vazut o demisie de onoare pe in ianuarie 2007, dupa ce aceasta fusese premiat de Realitatea pentru “merite deosebite” in lupta pentru aderare? De ce a incercat sa-si mareasca salariul de la SECI? De ce a tolerat folosirea numelui sau de catre PNL in contextul alegerilor pentru parlamentul European atat timp cat prezenta sa pe liste nu era certa? Explicatiile aceastei retrageri “din motive personale” cad in derizoriu tocmai din vina sa. La 2 zile dupa anuntarea datei alegerilor, MRU se razgandeste. Putea sa clarifice din timp situatia sa, cu atat mai mult cu cat o problema de sanatate nu apare sau dispare din senin.

MRU nu stie sa gestioneze capitalul politic acumulat in timpul guvernarii. Ungureanu era vazut ca tanarul politician de success, cu priza la public, cu tot ce are nevoie cineva sa acceada in politica la nivel inalt. Mama imi povestea frecvent cat de indragostita era de MRU, ca e “tanar si destept”, nu stia insa sa imi raspunda la intrebarea “cu ce anume se ocupa MRU”.

MRU este eminamente un technocrat. Un technocrat, dar unul arogant. MRU nu are fler politic. In calitate de ministru de externe si-a atins limita competentei. Cu toate acestea, MRU va fi capabil sa atraga voturi prin simpla sa prezenta pe o lista, indiferent care va fi aceea.

Tema pentru maine

Trebuie sa ma lamuresc cum se adauga linkuri, cum imi pun blogurile preferate pe site. Mai mult, trebuie sa vad cum fac sa scriu cu diacritice, ca, altfel mi-o iau de la doina. Cine e doina? N-ati vrea sa stiti! :D

Concurs de baieti si fete


Am gasit o chestie haioasa scrisa de o tipa de la Romania Libera despre ce se intampla in PSD. Pe tipa o cheama Dutulescu, eu ii spun dutzuleasca. Imi place ca are surse bune.
Revenind.

In degringolada din PSD, Liviu Dragnea a venit cu o idee. Un concurs de "baieti si fete" pentru un loc eligibil pe listele pentru europarlamentare. Ideea vine in contextul in care Puscas s-a retras. Diaconescu nu vrea. Corlatean ar vrea dar impreuna cu Diaconescu si Ponta. Ponta cedeaza locul Dacianei. Pe scurt, ramane Severin, care vrea si n-are complexe. In acest peisaj branian vine Dragnea cu ideea mentionata "ca sa dinamizeze lista". Tinerii trebuie sa fie "destepti si frumosi", sau invers. Cam asta e surpriza PSD pentru europarlamentare. Macar la PIN a fost concurs, a invatat sarguincioasa si Lavinia. Aici trebuie sa arati bine si sa-ti mearga mintea. Ramane de vazut cine face evaluarea. Intamplarea e banala, dar spune multe despre cum inteleg unii oameni politica. Dragnea ofera, domn generos cum e, un loc si tinerilor din PSD. Dar, ma intreb eu, freshblogger cum sunt, nu e ceva firesc sa ai tineri pe acea lista? Nu e firesc ca PSD sa aiba deja o serie de tineri capabili din care sa aleaga? La ce e nevoie de concurs?

O sa-i pun si poza lui Dragnea. V-am spus ca imi place chestia cu pozele.