luni, 27 august 2007
Definitia MeP-ului by Severin
“om capabil sa conjuge capacitatea de a promova interesele comune europene cu intelegerea subtila a realitatilor romanesti in domenii de activitate specializate precum agricultura, transporturile, turismul, dezvoltarea, coeziunea economica, sociala si teritoriala, politica de vecinatate, securitatea energetica etc.” (Ziua, 27 august 2007)
Severin e adorabil cand vrea el. Uneori chiar si fara sa vrea. Definitia de mai sus imi aminteste de o intamplare din facultate. Se intampla ca Roman, la cursul de “Politica Practica” incerca sa defineasca subiectul cursului intr-o definitie de 5 randuri. Era clar ca nici el nu stia ce preda. “Politica practica” era o disciplina complexa special inventata pentru el de catre conducerea facultatii ca artificiu prin care fostul premier mai castiga un ban cinstit. Asa si cu Severin. Definitia lui Severin e construita eminamente pentru el. Numai EL stie “sa conjuge” si “capacitatea de a promova” cu “ intelegerea subtila”.Asadar, printr-o definitie, Severin isi contureaza sursele infinite de legitimitate pentru postul de europarlamentar. Dupa cum o prevedere din legea “institutelor politice” (o alta chestie by Severin) i-a garantat postul de director la ISD si automat un locsor cald in biroul permanent al PSD. Bine ca nu l-am avut si pe dumnealui profesor! Am scapat ieftin cu Roman!
Aberatia nu se opreste aici. Severin viseaza la un echilibru perfect in care cineva ar media intre partide respectivele domeniile pentru care sa-si desemneze viitorii europarlamentari: “fiecare partid, in intelegere cu celelalte, ar urma sa includa pe principalele locuri eligibile candidati competenti in cateva din domeniile care tin de prioritatile europene ale tarii, suma listelor acoperind, pe cat posibil, suma domeniilor prioritare.” Ma mir ca nu a inventat o formula matematica pentru chestia asta, ceva sa dea cu virgula. Cu totii stim ca este imposibila, nu improbabila, o astfel de varianta. Dar nu din cauza ca politicienii romani nu pot sa ajuga la un modus vivendi, ci pentru ca asa ceva e tehnic imposibil. Nu stim daca in PE vor fi reprezentate PNG, UDMR, PLD. Mai mult, distribuirea in comisii o fac grupurile politice in functie de interesele lor si de ponderea/influenta delagatiilor romane.
Severin termina apoteotic printr-un avertisment: “daca alegerile europene nu vor genera o decizie nationala privind integrarea optima a politicienilor romani, in constructia europeana, elita politica romaneasca va pierde o alta intalnire cu interesul national iar poporul roman o alta intalnire cu istoria”.
Domnule Severin, scuzati-mi malitiozitatea, dar va marturisesc smerit ca nu inteleg in ce fel “decizia nationala” faciliteaza “buna integrare” a alesilor romani in“constructia europeana” MEPul roman se integreaza strict in baza competentelor, aptitudinilor si experientei sale politice. Nu-i trebuie “decizie nationala”, de undeva din cer ca sa-l directioneze pe calea cea buna a integrarii! Selectionarea MEPilor tine exclusiv de flerul politic al sefilor de partide.
La final nu pot decat sa va felicit ca prin limbajul de lemn si amalgamul de informatii legate de politica externa/afaceri europene ati reusit sa obtineti nominalizarea pentru Parlamentul European. Ati beneficiat din plin de celebrele tare ale elitei politice romanesti, pe care le blamati cu indignare in prezentul editorial.
http://www.ziua.net/display.php?data=2007-08-27&id=225806
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
E intr-adevar un pdv pueril. Sau idealist. Sau utopic. Sau smecher. Chiar daca sunt de acord partial cu definitia, modul in care vede el realizarea practica e cel putin penibil, daca nu outrageous. Dar sa nu uitam cine e Severin si ce incearca sa faca. Unul dintre ultimii utopisti ai UE, inca visator al SUE (Statele Unite ale Europei) si probabil a ceea ce unii autori considerau a fi ”noul comunism european - Europa stat federal”. Pe de alta parte e smecher pt ca isi aroga intreaga autoritate pe subiectele europene, se crede un mare vizionar, asta si pt ca a fost destul de mult bagat in seama pe acolo, functii and stuff, si asta spune multe despre capacitatea RO de a forma specialisti pe problematica UE
E un inceput si asta. Severin o fi idealist si smecher [pentru ca stie el de ce...], insa e cam singurul de pe la noi cu un profil european ridicat. Dintre politicieni ma refer, pentru ca avem in societatea civila oameni care sunt respectati in Vest. Observ insa ca vorbim in continuare de persoane in loc sa vorbim de teme de campanie. M-am uitat vineri seara [sau sambata, nu mai stiu bine] la o emisiune cu invitati de la partide privind alegerile pentru PE. Invariabil discutia ajungea la "Dambovita", daca ma intelegeti...
ai ales cele mai bune citate sa ilustreze un limbaj de lemn bruxellez. sunt de acord cu severin ca partidele trebuie sa desemneze oameni care au ceva habar de afaceri europene si interese nationale in UE, dar incercarea de transpunere in practica dovedeste utopia solutiei.
@dromichaetes
din punctul de vedere al subiectelor care vor demina dezbaterea electorala pentru PE nu cred ca o sa facem nota discordanta cu celelalte state nou-aderate in 2004. tot problemele, certurile interne vor conta cel mai mult, atat mediatic, cat si electoral
partidele sunt in competitie;faptul ca unii trimit candidati varza ar trebui sa fie o oportunitate pentru psd; asa poate lua fata celorlalte partide trimitand oameni competenti la bruxelles si cu o cunoastere completa a mecanismelor UE;din spusele lui severin nu poti deduce decat fie ca psd nu are oameni suficienti (doar asa e nevoie de acord,decizie nationala),fie ca lui ii e straina ideea de competitie;plus ca nu prea discuta lucruri concrete ceea ce ridica semne de intrebare daca se pricepe cu adevarat la lucrurile astea
Trimiteți un comentariu