luni, 10 septembrie 2007

Imblanzitorul de lei la PSD: cu arcanul sau cu zaharelul?


Sperietoarea cu Traian Basescu care ia controlul este un tigru de hartie. Daca Traian Basescu si-ar consuma creditul popular riscand fortarea unui guvern PD, PSD ar avea varianta de a deveni principalul partid de opozitie, cel care furnizeaza alternativa la guvernare. In fond, PD este izolat pe scena politica si orice miscare trebuie validata de parlament. Sunt doua partide care sunt amenintate de izolare pe scena politica: PSD si PD.
(Vasile Dancu, Evenimentul Zilei)



Toti trebuie sa intre in scena si sa spuna ceva, incepand de la presedintele Basescu. Si vor incepe repozitionarile si rearanjarile si s-ar putea sa avem si surprize, s-ar putea sa avem solutii pe care azi nu le vedem inca[…]PSD este in opozitie in acest moment. Analizele serioase arata ca o parte a populatiei nu percepe cu suficienta convingere faptul ca noi suntem in Opozitie. Motiunea de cenzura va limpezi aceste ape mult mai clar decat pana acum.
(Ioan Rus, Romania Libera)




In 2002 baietii grei din PSD negociau cu baietii din PNL ‘anihilarea’ PD. Atunci PSD are la guvernare, PD era la sub 10%, in opozitie. In 2007, PSD negociaza cu PNL ‘anihilarea’ PD. Acum PSD si PD sunt in opozitie, PNL este la guvernare si parte a “polului de dreapta”.Atunci Nastase isi inchipuia ca daca ingrasa un partener politic de dreapta indeajuns de tare putea elimina rezidurile pediste. Nu a reusit sa ingrase PNL, dar liberalii s-au strecurat si acum conduc guvernul. Nu doar il conduc, dar au sanse foarte mari sa continue sa o faca, pentru ca peste jumatate din populatie nu isi doreste schimbarea guvernului PNL, asa cum ne precizeaza un sondaj INSOMAR de astazi (care este in toata presa, numai pe siteul INSOMAR nu e).

Dancu si Rus nu se adreseaza PD, ci moralului PSD. Ei ne spun ca se poate! PSD se poate salva, culmea votand motiunea la care bizonul PSD se uita tamp, dar sugestiv.
A venit cam tarziu, dar o mai putem drege, spun cei doi clujeni. Chiar si cu Geoana, chit ca nu ne place noua. In fond, suntem in aceeasi barca si trebuie sa o tinem la apa, mai zic ei. “Frica de Basescu” sub toate formele ei, e o chestie pe care PSD trebuie sa si-o tina sub control, razbate din comentariile reprezentantilor grupului de la Cluj. Practic, ei isi dau seama ca inamicul PSD ramane PSD, un partid care trebuie sa se invinga pe sine ca sa supravietuiasca. Exercitiul votarii motiunii, sau lupta intre “bine” si “rau”, dupa cum o defineste Geoana, e un astfel de prilej. Doar doar trece motiunea, pentru ca daca trece, nimic rau pentru PSD nu se mai poate intampla. Nu-i asa?

Niciun comentariu: