marți, 11 septembrie 2007

Emil Constantinescu despre polul de dreapta (RealitateaTV, 1x1)


Despre pol
Nimeni nu se poate opune unei idei careia i-a venit momentul. Acum a venit timpul. Cum stim ca a venit timpul? Urmarim ce se intampla in societate. Acest proiect nu e creat pentru voturi. E creat pentru constiinta populara. Se adreseaza unui viitor.


Despre originea polului

Un proiect politic se naste din disperare. Am ajuns intr-un asemenea abis incat trebuia sa apara ceva. Este o disperare latenta in fata unei societati care este in fata unei crize morale. Este o societate bolnava din punct de vedere moral.

Despre scopul polului
Sa uneasca ceea ce este de unit si sa desparta lucruri care in mod fals nu au legatura intre ele.

Despre principiile polului

Cele zece principii fondatoare ale aliantei (polului) sunt un proiect pe termen lung, dar care trebuie realizat de urgenta.[…] Acest proiect trebuie aplicat acum […]. Cucerirea puterii politice de catre oameni morali si competenti nu este numai problema partidelor, ci a intregii societati.

Despre oamenii polului

Ideea ca nu exista oameni morali in politica este o idée extrem de periculoasa. Asa se induce o politica totalitara intr-un regim democratic.[...] Pot sa garantez pentru onorabilitatea membrilor polului. Oamenii astia exista si o sa-i vedeti, daca o sa-i cheme cineva undeva. Oamenii Actiunii Populare erau de valoare, dar nu i-a chemat nimeni nicaieri


Emil Constantinescu catre moderator, in finalul emisiunii: "Va multumesc pentru sansa!"

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ezra,
de unde ai fragmentele? Ai reusit sa te uiti pana la capat la Eurosceptici? De ceva vreme nu mai reusesc sa urmaresc un talk show politic pana la capat. Oare ma transform intr-un Andronic? Adica o sa ajung si eu consilier politic? Hm...

Postarea ta [si replica finala cu sansa a lui Constantinescu] ma face sa-mi pun intrebarea cu "oameni vechi - oameni noi" in politica.

PNTCD a castigat alegerile in 1996 pentru ca Emil si ai lui au reusit sa se portretizeze in oameni noi [in opozitie cu vechii regimului]. Oamenii au vazut insa ca asa-zisii oameni noi sunt de fapt foarte vechi. Si incompetenti pe deasupra. Si asa proiectul PNTCD si-a consumat "sansa" istorica de a guverna tara.

PNL-ul in schimb a reusit sa isi innoiasca garnitura de lideri si sa intreprinda o reconstructie a dreptei. Privind la trista experienta a PNTCD-ului am putea spune ca PNL a avut chiar noroc cu Tariceanu. Are insa si mai mare noroc ca in PNL sunt si oameni de genul lui Crin Antonescu. Tineri. Divortul PLD-ului ar putea fi o alta sansa pentru PNL, pentru ca astfel au plecat o serie de lideri care imbatranesc acum in alta parte.

Revin acum la polul dreptei. Si mai spun doar atat: este foarte important sa nu faci lucruri noi cu oameni vechi. Cei de la PNL ar trebui sa inteleaga asta. Si Emil Constantinescu ar trebui sa iasa de pe sticla. Sansa pe care a avut-o el ar trebui sa ii ajunga pentru totdeauna.

Unknown spunea...

3 observatii:
1.Constantinescu a fot la emisiunea 1x1 nu la euroscepticii
2.ideea ca nu exista oameni morali in politica e mai degraba o frana pentru totalitarism decat un stimulent; daca electorii estimeaza ca sunt niste lichele vor fi tentati sa le cedeze mai putine puteri prin care sa intervina pe piata; de exemplu daca esti convins ca programul "un laptop pentru fiecare elev" va imbogati cutare politician liberal vei fi tentat sa sustii mai putine masuri de tipul asta
3.e o problema cu oamenii de valoare din AP dar care nu-i cheama nimeni; de ce nu-si fac promovare sau nu avanseaza proiecte concrete pentru a li se testa cu adevarat valoarea? Ne-am obisnuit prea mult cu modelul asta de creator singuratic probabil sub influenta lectiilor de romana din liceu

Ezra spunea...

Am o problema cu "tinerii" din PNL. Mi se pare o generatie de tineri care au crescut gresit. Nu ma impresioneaza deloc nici David, nici, Voicu, nici Moisescu, nici Adomnitei. Sunt oameni complet nepregatiti de guvernare. In privinta lui Antonescu, am mari rezerve. E un bun orator si cam atat.

In privinta lui Constantinescu sunt total de acord cu tine. Cred ca a avut o cariera politica ilustrativa pentru "cum sa nu" faci politica.

Coostel, o sa modific titlul, m-ai prins!