vineri, 14 septembrie 2007
IPP isi prinde labutzele in evaluarea europarlamentarilor
Institutul de politici publice a incercat o carpeala. A vrut sa combine catalogul de absente din Parlamentul Romaniei cu activitatea europarlamentarilor, pe care momentan nu o poate cuantifica. Observatiile mele sunt legate strict de partea care ii vizeaza pe europarlamentari.
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a oferit Romaniei statutul de membru al UE si respectiv al Parlamentului European.
Chiar nu fac diferenta cei de la IPP intre aderare si integrare? Totusi, suntem de 9 luni in UE, aveau timp sa se documenteze.
IPP recunoaste ca nu poate evalua activitatea MEPilor romani, dar indica cateva elemente de evaluare.
a. Abilitatea de a obtine functii in grupurile politice
b. Abilitatea de a obtine functii in Comisii
c. Abilitatea de a obtine functii cheie – ex. Raportor pe anumite probleme
d. Numarul si calitatea luarilor de cuvant si declaratii politice
Punctele a,b,c nu au legatura cu cat de activi sunt MEPii nostri, dar IPP nu pare sa sublinieze aspectul acesta. Iti poti negocia o sefie de comisie la telefonm dupa care iti poti baga picioarele in sefia respectiva. Se face, chiar si la PE!
In schimb, Institutul ne promite ca va intocmi anumite criterii de evaluare pentru calitatea interventiilor acestora. (fara detalii)
IPP da exemple de initiative luate de MEPi (accidentul din Ucraina, Marea Neagra, relatiile cu Rusia, Transnistria) dar nu da si numele MEPilor care le-au avut. In schimb il citeaza pe Severin de doua ori ca fiind raportor. Dragi domni si doamne de la IPP, mai sunt si alti raportori, de ce nu ii citati pe toti?
Apoi, IPP ne serveste un tabel, din care, spre rusinea mea, nu inteleg mare lucru. Acest tabel contabilizeaza activitatea MEPilor. Sursa este site-ul Parlamentului European. Pedepsitul este probabil vreun student in practica. Rezultatul este lamentabil.
Morala: Daca va apucati de un lucru, incercati sa-l faceti temeinic. Partea a doua a raportului este varza ca si continut. Mai bine il tineati in sertar, definitiile respective se pot obtine din manualele de profil. In plus, incercati sa nu mai faceti greseli de spelling, ca doar sunteti ditamai institutul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Asta vara am aruncat o privire pe CV-urile postate undeva pe net, ale europarlamentarilor nostri. Majoritatea sunt absolventi de universitati particulare. Eu lucrez la univ de stat, dar prin anii '96-2002 din motive financiare am fost nevoit sa profesez si la "o particulara" ca sa am un venit nu mai bun, ci normal (abia din 2003 s-au marit salariile). Ceea ce-am vazut acolo ma va face ca intreaga viata sa nu am incredere in prestatiile absolventilor lor stiind ce background si-au format. Desigur ca nici in univ de stat situatia nu e cu mult mai roza, dar totusi...
De exemplu Daciana Sarbu a absolvit cea mai penibila astfel de univ din Tm: fondatoarea era o fosta chelnerita ( acolo au obtinut diplome toti analfabetii din Tm). Oricat de mult s-ar informa acum nu cred ca poate construi ceva pe fum. Pe langa ea mai erau si de la PD, PRM si PNL astfel de persoane care mai mult aveau cate doua licente: stiinte economice si drept. Asa ca evaluarea europarlamentarilor ar trebui sa porneasca de la stabilirea IQ-ului, pana la chestionare cu intrebari elemnetare privind diverse aspecte ale domeniului in care activeaza acolo.
Din pacate doar Frunda si ex-comunistul Severin aveau un CV mai acatarii.
Asteptam cu interes noile liste si alegeri.
mdea, meserie complicata asta cu analiza intereselor reprezentate la Europarlament.
Borna
prietene blogherist.
ma pregateam sa iti dau un raspuns argumentat dar citind in jur ce si cum intelegi din ce se intampla in jurul tau m-am hotarat sa iti respect semidoctia si sa te las sa putrezesti incet in ploile de toamna.
genul de afirmatii prin care vrei sa treci ca un cunoscator al PE denota ca nici macar nu ai calcat vreodata prin Strasbourg sau Brussels dar sa fi pus piciorul in parlament. faza cu obtinut de presedintie de comisie la telefon imi arata mai degraba ca esti genul obisnuit cu politica de consiliu local de comuna ialomiteana. deh, boala romaneasca: vrem sa trecem altceva decat suntem
altfel, sanatate si noroc, coane, ca pana la urma asta e frumusetea netului fiecare spune ce vrea, cum vrea mai ales sub protectia anonimatului
adrian moraru
ipp
(neposesor de blog datorita vietii profesionale si personale aglomerate)
draga adrian, ca sa folosesc o formula celebra, inteleg ca te-am enervat. Regret. Mai precis, ma dezamagesti. Nu credeam sa te enerveze asa tare un articol pe un blog oarecare. Intr-atat de tare sa ma trimiti fix la ialomita.
Nu inteleg ce te-a enervat mai tare: critica raportului IPP sau faptul ca nu stiai cine anume indrazneste sa-l critice.
Obtinerea unei comisii "la telefon" era o metafora pentu metodele prin care se obtin astfel de comisii. Ca e telefon, discutie, prelegere, asta conteaza mai putin. Era o metafora pentru cei care inteleg astfel de metafore.
Partea respectiva din raport este slaba, superficiala, eu am criticat-o cu argumente. Nu trebuia sa te superi pe mine ca sunt blogger.
Mai bine te-ai uita cum ar putea fi imbunatatit raportul in zona aceea. Chiar asta incercam sa-ti indic, prin articolul meu.
Trimiteți un comentariu