sâmbătă, 25 august 2007

Ungureanu si principiul lui Peter



Ungureanu a zis pas. Stirea face prima pagina in Evenimentul Zilei, dar prima care a lansat zvonul a fost tot dutzuleasca, “prietena” mea de la “Romania Libera”. Pentru avizati nu e o surpiza, pentru Evz e bomba zilei. PNL este pus intr-o situatie delicata, evaluarile acestora se bazau exclusive pe capitalul de imagine acumulat de MRU in doi ani de guvernare. Oricat de populara ar fi Nadia, oricat de chipes ar fi Bittman, acestia nu se apropie de ceeea ce putea reprezenta Ungureanu ca locomotiva PNL.

Decizia se inscrie in linia cunoscuta a fostului ministru de externe. MRU nu a dovedit ca isi poate asuma deciziile pe care le ia. Acesta trebuia sa demisioneze din proprie initiativa atat timp cat divergentele cu premierul erau constante. Cum s-ar fi vazut o demisie de onoare pe in ianuarie 2007, dupa ce aceasta fusese premiat de Realitatea pentru “merite deosebite” in lupta pentru aderare? De ce a incercat sa-si mareasca salariul de la SECI? De ce a tolerat folosirea numelui sau de catre PNL in contextul alegerilor pentru parlamentul European atat timp cat prezenta sa pe liste nu era certa? Explicatiile aceastei retrageri “din motive personale” cad in derizoriu tocmai din vina sa. La 2 zile dupa anuntarea datei alegerilor, MRU se razgandeste. Putea sa clarifice din timp situatia sa, cu atat mai mult cu cat o problema de sanatate nu apare sau dispare din senin.

MRU nu stie sa gestioneze capitalul politic acumulat in timpul guvernarii. Ungureanu era vazut ca tanarul politician de success, cu priza la public, cu tot ce are nevoie cineva sa acceada in politica la nivel inalt. Mama imi povestea frecvent cat de indragostita era de MRU, ca e “tanar si destept”, nu stia insa sa imi raspunda la intrebarea “cu ce anume se ocupa MRU”.

MRU este eminamente un technocrat. Un technocrat, dar unul arogant. MRU nu are fler politic. In calitate de ministru de externe si-a atins limita competentei. Cu toate acestea, MRU va fi capabil sa atraga voturi prin simpla sa prezenta pe o lista, indiferent care va fi aceea.

2 comentarii:

Unknown spunea...

Nu-l plange tu pe Ungureanu. Nu e nici prost, nici nesfatuit.

Ezra spunea...

Nu-l plang. Sunt convins ca e super sfatuit. Dar n-are fler.