vineri, 5 septembrie 2008

Avramescu vs. Mizil


Incerc sa imi controlez dispretul instinctual pe care mi-l trezesc personaje precum domnul Catalin Avramescu. Nu-l suportam in calitate de comentator politic, il dispretuiesc in calitate de consilier presidential si probabil ca m-ar fi amuzat teribil candidatura lui in Prahova. Dincolo de resentimente, as vrea sa discut putin despre “retragerea” sa intempestiva.

Prahova este unul dintre cele mai interesante judete din punctul de vedere al scrutinului uninominal. Sunt 12 colegii pentru deputati si 5 pentru senatori. Dintre acestea, daca ne uitam la rezultatele alegerilor locale, eligibile sunt 4-5 pentru Camera si 2 pentru Senat. La un coeficient de 16.000 de voturi, daca prezenta la vot ramane aceeasi si votul politic seaman cu votul pentru Consiliul judetean, vor fi patru colegii castigate prin redistribuire si unul care vine pe filiera redistribuirii la nivel national. La senat, cu un coeficient de 40.000 de voturi, cele doua colegii posibil castigatoare sunt Valea Prahovei (S1) si Ploiesti (S5), desi PD-L va fi pe primul loc si in alte colegii senatoriale, conform evaluarilor. Nu cred in simulari. Nu cred ca partidele isi evalueaza corect sansele pentru toamna, dar aceste calcule au totusi un anume grad de veridicitate.

In colegiul care revenea domnului Avramescu, respectiv colegiul Mizil (S4), conform acelorasi estimari, PSD ar fi castigat cu 2500 de voturi avans fata de PD-L. Aceasta evaluare nu includea efectul charismatic avramescian si nici strategia acestuia de campanile. “Catalin” a declarat in direct la Realitatea va folosi o campanile “originala”, fara materiale inscriptionate, afise, etc.

Avramescu a dat tot timpul senzatia ca abia asteapta sa se retraga din cursa electorala unde tocmai el s-a autoinvitat. Episoade precum tatonarile cu D.Dragomir sau “acordul” cu PRM au mai existat sub alte forme in PDL si vor mai exista, atat in PDL cat si in alte partide sub forme mai mult sau mai putin transparente. Sa fim bine intelesi, Avramescu stia perfect unde intra si de ce. Posesor al “artei compromisului” calculase ca, oricat de negru ar fi “dracul” din PD-L, oricum e mai alb decat cel din PSD sau PNL. In plus, avantajele personale ca senator si politician pedelist in ascensiune paleau in fata posibilelor compromisuri pe care trebuia sa si le asume. Pe Avramescu l-au convins cifrele. 2500 de voturi intr-o zona din Prahova unde primarii PSD stau foarte bine --- sunt foarte greu de surmontat. De fapt, Avramescu a cautat o iesire onorabila din aceasta incurcatura foarte greu deslusibila pentru un filosof de anvergura dumnealui…

In plus, orice gogomanie politica ar fi facut PD-L, candidatul Avramescu nu avea voie sa-si anunte in direct retragerea fara sa vorbeasca cu aceeasi oameni pe care i-a rugat in prealabil sa il lase sa candideze. Amintiti-va demisia lui Plesu, din “motive personale”, care avusese probleme mai mari si mai blonde la Cotroceni.

Credeţi că sunt necesare alegerile interne, o schimbare de gardă după parlamentare în PDL?
Absolut. În toate partidele, fără excepţie. Eu ştiam în ce mă bag. Dar aşteptam o schimbare de gardă şi de atitudine. Am intrat în PDL în vederea unei schimbări în această ţară, pentru o generaţie viitoare de reprezentanţi. Or, această generaţie riscă să nu mai vină, pentru că va traversa, în aceste condiţii, pe trotuarul celălalt.
EVENIMENTUL ZILEI, 5 Septembrie

Daca la "intrarea" in politica se astepta sa puna umarul la schimbarea garzii de politicieni, la "iesire" anticipeaza viitoarele schimbari din partid, prefigurate pentru luna septembrie. Speech-ul sau, libertin si relaxat, ar trebui sa-i dea fiori lui Boc, care desi nu e nici padurar sau oligarh, nici nu prea mai are sanse sa mai conduca PD-L pentru multa vreme.

Niciun comentariu: