vineri, 12 septembrie 2008

Prezidentiabilul Adrian Nastase isi cenzureaza chiar si blogul!!!!

Ieri noapte am lasat un comentariu la Adrian Nastase pe blog, in care il rugam sa citeasca (sau sa puna pe cineva sa citeasca) comentariile mele la articolul lui "Uninominalul in culori". Prezidentiabilul mi-a sters comentariul. Astazi am mai postat doua comentarii, care inca asteapta sa fie aprobate, dar probabil vor fi sterse. Ce pretentii poti avea la functii in stat daca iti cenzurezi propriul blog? Unde este deschiderea si comunicarea "fata in fata" cu cetatenii, pe care o pretinde Nastase? Cat de ipocrit poti fi sa pozezi bloger, dar sa cenzurezi comentarii. Aceasta forma de cenzura este, pana la urma, e un gest simbolic. Ne transmite ca Nastase nu a invatat nimic in anii de surghiun si ca nu mai are ce cauta in politica.



# Ged spune:
septembrie 11, 2008 la 2:44 pm

@Adescalecateresei
Cand spuneti “Se pare ca am nimerit gresit.” sa stiti ca aveti dreptate.
Deci: Capul la fund!
# exasperat spune:
septembrie 11, 2008 la 2:55 pm

Ce părere aveţi de apariţia lacrimogenă a preşedintelui Traian Băsescu la TVR? …priviri încruntate, deziceri de subalternii portocalii, tremur în voce, licărire în retină…Impresionant, zău!

Cât despre Dâmboviţa…aşa ne trebuie şi “le” trebuie social-democraţilor. Nu e posibil să ai 6 săptămâni fără nici o reacţie, declaraţie, conferinţă de presă…O inerţie de genul ăsta nu credeam că e posibilă la noi în judeţ. Aţi vb cu ei? Aveţi vreo idee despre ce se întâmplă acolo?

Respectuos,

Petruţ Dumitru
# incomodul spune:
septembrie 11, 2008 la 5:32 pm

Poporul nici nu are habar cu ce se mananca uninominalul!Electoratul,ala care mai e,aproape fara o constiinta civica,vrea bani.Este convins ca politica inseamna demagogie si tocmai de aceea trag.Politicienii sunt principalii vinovati.Ei au aruncat politica in bazar,au scos-o pe taraba.Am auzit cum discutau oamenii prin birturile de la tara:care da mai mult,pe ala pun stampila.In rest nu mai cred nimic.Politicienii s-au transformat in cocote!Se vand la colt de strada!Orgoliile,interesul,au distrus credibilitatea clasei politice.


# ezra spune: Comentariul tău aşteaptă să fie aprobat.
septembrie 11, 2008 la 6:37 pm

Inteleg ca daca nu sunteti de acord cu ce scriu la mine pe blog nu imi publicati comentariile….ce penibil!


# Augustin spune:
septembrie 11, 2008 la 8:10 pm

@ Marcus
Sint dezamagit ca magazinul cu suveniruri de care ne vorbesti nu contine poza cu Basesc trecind Anglia la catolicism. Asta D.A. moment istoric!

# ezra spune: Comentariul tău aşteaptă să fie aprobat.
septembrie 12, 2008 la 2:11 am

Augustin are aprobat un comentariu pozitiv. Eu nu am aprobat un comentariu negativ. Cenzura exista pana si in blogosfera lui Nastase…ce penibil…

joi, 11 septembrie 2008

Adriane, nici nu stii ce surprins o sa fii!


Comentariul meu, pe text la postul lui Adrian Nastase de pe blogul sau, intitulat "uninominalul in culori" din 9 septembrie.


Am vazut zilele acestea o declaratie a domnului
Adriean Videanu despre campania de promovare a votului uninominal pe care PD-L o va lansa incepand cu 15 septembrie. Probabil, impreuna cu PRM-ul.


Zang, punctam! Cum putea sa rateze ex-premierul ocazia. Respect. E pacat cand ai o asemenea ocazie de punctat sa nu o faci.

Din artificiile acestei campanii am retinut prezenta pe strazi a corturilor portocalii. Ca in orice demers serios de informare, nu-i asa? Mai ales ca nu este unul singular - si PNL promoveaza votul uninominal, cam in aceeasi perioada. Probabil, cu corturi galbene.Sincer, nu inteleg de unde atata civism abia acum, inainte de alegeri. Din cate imi aduc eu aminte - corectati-ma daca gresesc - votul uninominal a fost adoptat de Parlament prin luna martie a acestui an. In conditiile bucuriei generale determinate de acel moment, ce a lipsit, oare, pentru a provoca atunci Guvernul, PD-L sau PNL sa declanseze aceasta campanie de informare?

Spune-mi ca daca erai premier nu faceai tu campanie de informare cu corturi rosii, incepand din martie! Normal ca faceai! Te-am fi vazut cel putin de trei ori la televizor si dimineata si la pranz si seara. Ai fi facut vizite ‘de lucru’ in proximitatea corturilor si ti-ai fi fabricat varii motive sa o faci. Ai dreptate, nu e cinism. E campanie. Te intreb si eu ceva: de ce voi, PSD si PNL, nu ati definitivat ‘decuparea’ colegiilor in martie?


Consider ca Executivul este cel care avea datoria sa informeze electoratul despre ce presupune noua procedura de vot. Cei de la Palatul Victoria s-au gandit probabil ca e mai interesant sa realizeze campania acum, folosind culori de partid. Campania electorala e momentul prielnic sa-ti afisezi simbolurile electorale sub pretextul unei fapte bune. Nu consider, in nici un caz, ca o campanie de informare privind votul uninominal este un fapt negativ sau inutil. Dar furarea startului in campania electorala prin astfel de procedee care abuzeaza inclusiv de buna-credinta a cetatenilor mi se pare o chestiune de prost-gust. Asa cum mi s-a parut si vizita turistica electorala a lui Traian Basescu in Italia.

Tariceanu nu a promovat votul uninominal ca nu ‘a vrut’ muschii lui. Punct. Zic si eu ‘punct’ cum iti place tie. De l-ati mai mentinut premier daca nu erati multumiti de el?. “Abuzeaza”, “buna credinta”, “prost gust”, ce stii tu despre chestiile astea? Ce stii tu despre abuzuri? Despre abuzurile lui Musetescu ce stii? Dar despre abuzurile baiatului ala pe care il trimiteai prin piete sa aresteze gaini? Cate vizite electorale ai facut? Cum era cand te vedeam in campanie cum dadeai mana cu oficiali europeni? Aia ce era? Nu era campanie de prost gust?

Votul uninominal adoptat de catre Parlament este acelasi pentru toata lumea. Sau cel putin asa imi placea sa cred. Acum insa, cand sesizez atata interes dinspre unele partide sa informeze „electoratul” despre noul sistem de vot, incep sa-mi pun intrebari. Sistemul de vot este acelasi, doar candidatii sunt diferiti. Si, ca de obicei, adevarul este unul singur, indiferent de culorile sub care e prezentat. Sau asa ar trebui sa fie…

“Draga coleg”, cum iti placea tie sa spui, sistemul de vot ar fi trebuit sa fie diferit. Dar n-a fost sa fie! Hrebenciuc a avut grija sa fie la fel. Adica sa va fie tot voua bine. Nu o sa explic aici ce nu poti tu spune pe blog despre acest sistem de vot. Dar l-ati facut in asa fel incat voi, granzii partidelor sa va alegeti la fel! Asta nu e vot uninominal, e o corcitura tampita de proportional! Singura diferenta e ca exista candidati si nu liste, dar asta e o falsa problema atat timp cat si candidati care ies pe locul 3 in colegiile lor pot sa ajunga in Parlament.


In opinia mea, exista o singura campanie veritabila pentru votul uninominal. Ea va fi realizata de candidati, in dialogul lor direct cu alegatorii si - cel mai important - ulterior in functiile astfel obtinute. Punct. Cei care vor intra in lupta electorala (iar eu fac parte dintre ei) trebuie sa ii convinga pe oameni cu ideile lor, cu proiectele lor si, dupa ce alegerile se vor fi incheiat, cu abilitatile si hotararea lor, cu actiunea lor responsabila.

Ai dreptate! Platitudinile astea le-ai scris tu? Cum convingi tu electoratul din Mizil daca prezinti proiecte? Tu chiar ne crezi prosti? Nu noi suntem prosti, electoratul din Mizil e sarac si de vanzare. De-aia te-ai dus acolo!

Eu unul am incredere in discernamantul electoratului si sper ca deputatii si senatorii din viitoarea legislatura sa contribuie cat se poate de concret la cresterea credibilitatii Parlamentului, prin activitatea de zi cu zi, indeplinindu-si in mod real rolul reprezentativ. Eu am avut si am temerile mele legate de „surprizele” pe care le poate produce noul sistem electoral, dar, repet, am incredere in cei care vor vota in data de 30 noiembrie.

Vreau sa ma convingi ca mizilenii au discernamant politic. Din ala sofisticat, care iti place tie. E bine ca ai temeri legate de uninominal. Arata ca ai cel putin urma de bun simt. In realitate, cred ca esti relativ dezamagit de acest sistem, ca noi toti de altfel. Numai ca iti poate garanta un viitor loc in Parlament, de-aia si numai de-aia il iubesti.

Apropo de dialogul direct cu oamenii, citeam zilele trecute intr-un cotidian sfaturile unui specialist, care considera ca eu ma folosesc de blog pentru a discuta direct cu cetatenii, evitand astfel o comunicare mediata. Foarte adevarat! Ma bucur ca acest fapt este clar si intentia mea a fost inteleasa corect. Pe blog sau fata in fata, discutiile directe cu cetatenii, schimbul de idei cu acestia, ascultarea atenta a problemelor pe care ti le transmit si apoi dialogul pe marginea solutiilor pe care le propun, ca om politic, reprezinta de departe cea mai eficienta metoda de comunicare. Sper ca aceste metode, care se subsumeaza politicii autentice, sa conteze mai mult pentru romani decat corturile, orice culoare ar avea ele.

Corturile conteaza mai mult. Tu stii asta si te deranjeaza ca PSD nu s-a miscat si el in sensul asta. Babanul conteaza. Uleiul, zaharul si micii conteaza! Armele cu care voi PSD ati castigat atatea alegeri la rand. Ah, mai conteaza ceva, hotia in sectii! Si pe aia o stapaniti la fel de bine. Voi ati brevetat-o.

CONCLUZIE:

Nu ma intelege gresit. Nu am nimic personal cu tine. Esti inteligent. Stii pe unde se intra si se iese din guvern. Ai multe competente pe care ti le respect. Nici macar nu tin mortis sa ajungi la puscarie. Nu cred in basme din astea. Vreau un singur lucru. Sa iti inchei cariera politica pentru ca pe mine si pe multi altii ne-ai disperat cu sistemul de a conduce aceasta tara. Ai pesedizat-o! Ne-ai innebunit cu ipocrizia si grandomania ta!

Aici se termina virulenta si incepe partea serioasa. Nu iti va fi bine la Mizil. O sa ai o surpriza. Trebuia sa te duci in republica europeana a lui Oprisan ca sa fii sigur.

Mesajul meu non-video pentru Chiuariu videoblogeru'


Am intrat dintr-o curiozitate pe care nu mi-o pot explica la ora asta pe site-ul stimabilului Chiuariu, unde am vazut un interviul de-al dumnealui mai vechi, unde poza in erou luminat fiind de intrebarile celebrei Floriana Juncan...

Vai, vai, cat de penibil poti sa fii sa iti postezi propriul interviu pe homepage?

www.inpolitics.ro/Blog/TudorChiuariu.html

Domnule Chiuariu, nu numai ca sunteti penibil, sunteti complet batut in cap daca vreti sa convingeti pe cineva cu porcaria asta platita la Juncan?

recomandarea1: mai lucreaza la bun simt
recomandarea2: ia niste specialisti in comunicare online, daca nu ai
recomandarea3: intreaba la kondiment ca singur acolo sunt niste oameni care iti pot tempera iesirile in penibile
recomandarea4: sau ia-ti niste consultanti , care sa scoata ceva din tine, daca asa ceva se poate.

PS: sa-ti traiasca video-blogul! din pacate, nu te poti ascunde in el...se vede de la distanta cum esti, de fapt.

papa

PS: mesajul meu a fost postat aici pentru ca videoblogul obositului de Chiuariu era indisponibil sa mi-l primeasca. huh!

miercuri, 10 septembrie 2008

“Smecher de Romania”. Despre Mission&Vision/Values.


“Smecher de Romania” e o chestie care m-a scos din sarite in prima instanta. Ma uitam mirat si ma intrebam ce legatura are Realitatea cu tema “smecherilor de Romania”.Inedit si enervant in acelasi timp. Apoi, mi-am dat seama ca e o idee desteapta de ridicat rating-ul si capteaza multe din rabufnirile de frustrare sociala specific romanesti. Temele sociale au fost mai mult accidentale pe Realitatea pana acum, aceleasi teme care aduc rating foarte bun pe Pro. Poate pentru ca nu se potrivea profilului Realitatii explozia de lacrimogen pe care o provoaca socialul romanesc. Pensionari la limita subzistentei, malpraxis in spitalele romanesti, copii abandonati, au inceput sa apara si in reportajele de pe Realitatea.

“Smecher de Romania” e o tema oarecum sofisticata pentru ca nu e strict legata de frustrari, ci mai degraba de mentalitati. Intr-o societate polarizata, este firesca atitudinea de repudiere taranistic-snobismului “noilor imbogatiti”. Un alt avantaj al reprezentarii “smecherismului de Romania” este multitudinea de forme in care se manifesta. Masini straine, hainele exagerat de scumpe, accesoriile extravagante, modul de proiectare si decorare al caselor, vacantele preferate , cluburile, toate acestea pot fi teme pentru “smecher de Romania”. Lasand la o parte ‘dezbaterile’ de la “Realitatea te priveste”, pe care m-as abtine pentru moment sa le caracterizez, tema poate fi abordata si in jurnalele de stiri. M-as aventura sa imaginez si un premiu acordat la 10 pentru Romania...

“Smecher de Romania” nu produce doar rating , ci si diverse alte reactii. Sunt bloguri care abordeaza tema, precum blogul satmarencei Crina Dunca sau Joe, care chiar propune o poza pentru respectiva campanie. Alti blogari s-au inspirat din numele campaniei , tot aici gasiti si clipul campaniei (presupun ca e clipul, care desi e misto facut, nu vad unde se lipeste cu restul campaniei). Mai mult, am gasit chiar o “comunitate de oameni smecheri” pe net, nu am detectat insa scopul ei. La fel exista si un smecher de romania @ VitanCLub.net, de unde poti downlada muzica si altele.

Problema campaniei rezida in caracterul ei accidental si neprogramatic. Daca ramane o initiativa TV “care merge”, aducatoare de puncte de rating si atat, baietii si fetele de la Realitatea risca sa devina ei insisi niste “smecheri de Romania”, care fenteaza atentia telespectatorilor cu o tema adanc inradacinata in mentalul colectiv (imi place asta cu “mentalul colectiv”, da bine si spusa la televizor, trebuie tinuta minte).
Campania ‘merge’ pentru ca exista undeva un “mission and vision” implicit, dar asta nu scuza superficialitatea cu care este prezentata. Asa cum este descrisa ea, cel putin ceea ce este pe site, mi se pare extreme de subtire. Acolo se vorbeste mai mult despre variile reprezentari ale smecheriei, se dau sugestii pentru telespectatori ca sa stie ce materiale sa trimita. Nu se vorbeste insa despre ce isi propune campania, care ar putea fi contributia RTV la proiectul de schimbare/trasnsformare a societatii romanesti. Dupa 50 de ani de comunism si o tranzitie ratata, suportam acum consecintele capitalismului salbatic. Nu mai exista o buna masura, un bun simt, niste guidelines nescrise de comportament, respect pentru ceilalti. Originile acestei campanii pot fi gasite chiar aici, o forma de protest despre cum “am ajuns sa fim” si cum “am vrea sa fim”. In concluzie, campania e lipsita de componenta aspirationala. Practic, la polul opus s-ar putea afla ‘zece pentru Romania’, care ‘premiaza’ exemplele de ‘reusita’. “Smecher de Romania” sanctioneaza derapajele. Numai ca ‘zece pentru Romania’ e mult mai bine argumentata, desi si aici ar fi multe de comentat, dar nu e cazul acum.
In final, as adauga, ca regasesc inclusiv la mine instinct de smecher de Romania, desi ma cenzurez destul de bine si imi contrapun multe instante prin care imi judec comportamentul. Ceea ce ma face sa cred ca nu numai neghiobii sau snobii pot fi purtatorii de drapel ai smecheriei de Romania…

luni, 8 septembrie 2008

Recommendation: BEIRUT




Beirut is the band of 22-year-old Santa Fe native Zach Condon. The band's first official release was assisted by Jeremy Barnes (Neutral Milk Hotel, A Hawk and a Hacksaw) and Heather Trost (A Hawk and a Hacksaw); it combines elements of Eastern European and folk sounds. Condon plays the trumpet and the ukulele as his main instruments, having been unable to play guitar because of a wrist injury that prevented his hand from reaching fully around the neck of a guitar.[1]

Though young, Condon has already released a few albums. He recorded under the name The Real People when he was 15, making The Joys of Losing Weight, which is a lo-fi electronic record (ie, generally in the style of 'Scenic World' on Gulag Orkestar) fashioned consciously after The Magnetic Fields. At 16, he recorded an entire doo-wop album that was inspired by Frankie Lymon & the Teenagers. Zach also released a three-song EP titled "Small Time American Bats" under the name 1971. The album was recorded in 2001-2002 and has never been officially released. Condon attended Santa Fe High School, where he was a student until he dropped out at the age of 16 to travel Europe (with his brother Ryan Condon) where he was first exposed to Balkan gypsy music, notably including the Boban Marković Orchestra and Goran Bregović.

Live, Beirut's shifting roster generally consists of Condon accompanied by Perrin Cloutier (cello/accordion), Jason Poranski (guitar/mandolin/ukulele), Nick Petree (drums), Kristin Ferebee (violin), Paul Collins (organ/keys/tambourine/ukulele), Jon Natchez (baritone sax/mandolin/glockenspiel), and Kelly Pratt (trumpet/euphonium). [wikipedia]

www.beirutband.com offcial website

Emil Boc: "Trombetta va lua 6 puncte în grupele Ligii"



Stire preluata de pe GSP.ro. Nota bene, CFR are 8 puncte din 6 meciuri in Campionat. Plus, Andone, antrenorul cu care CFR a luat titlul, a fost schimbat cu un antrenor care a fost secund toata viata, Trombetta, care mai e si suspectat de blaturi in Italia. Semedo, unul dintre cei mai buni jucatori in senzonul trecut a fost transferat. Oberman, speranta in atac pentru sezonul acesta nu a fost inclus pe lista UEFA si e posibil sa fie tras pe dreapta. In aceste conditii sa vedem ce profetie face domnul Boc:

Primarul Clujului este de părere că noul tehnician al campioanei va obţine 6 puncte în Champions League ;)

"Părerea mea este că facem şase puncte. Vom scoate un egal la Bordeaux, apoi îi vom bate pe francezi acasă, deci avem deja patru puncte. O să mai facem două egaluri cu Roma şi gata. Cu Famagusta a fost o pană de curent în Gruia! Nu se va mai repeta. Trombetta va lua şase puncte în grupele Ligii!“, a declarat Emil Boc pentru EVZ.


Deci la Bordeaux CFR ar face egal. Apoi CFR i-ar bate pe francezi acasa. [acasa la noi, presupun]. Si gata vin cele doua egaluri cu Roma! Si gata uite cum vin punctele. E clar ca CFR e intr-o postura dificila, la fel de clar e ca trebuie sprijinita echipa si e un gest frumos din partea lui Boc. Dar, de ce ti-ai lega numele in pronosticuri de Trombetta?? Italianul e un personaj care exista mediatic in Romania de o saptamana? de ce l-ai promova? Mai bine spui "am incredere in CFR ca poate sa ia chiar 6 puncte in grupele ligii, in ciuda schimbarii de antrenor...avem jucatori buni la Cluj bla-bla..." Poate ca Boc empatizeaza cu Trombetta, pana la urma si el in politica nu a fost si nu va fi mai mult de 'un secund'.

duminică, 7 septembrie 2008

3XElena in "frame-ul" cu PRM


Respect la Stelian Tanase arta mascarii partizanatelor, spre exemplu in cazul Elenei Udrea. Udrea a fost si ea invitata la 3X3 unde a avut de discutat niste subiecte “grele” pentru partidul pe care il reprezinta, principalul fiind trocul PDL-PRM.

Hai sa vedem ce a spus ea, printre altele…

“a fost o decizie punctuala si tehnica, pe care si-au asumat-o cei care au luat-o”.
1. -deci, ea nu face parte din grupul celor care au luat aceasta decizie.
2. -daca s-a discutat si colaborarea pe motiuni, decizia nu e punctuala si nici tehnica, ci politica..

“am gresit ca nu am explicat mediatic ca am castigat trei functii importante. Ne-am cam balbait.”
1. -care sunt alea 3 functii importante. Sefia comisiei economice de la senat. Vax. Secretariatul Camerei deputatilor. Vax Pax. Nimeni din grupul PDL nu a vrut sa fie secretar la Camera. S-a votat intr-o lene de vara si pana la urma functia a fost cedata, din mila, lui valentine Iliescu, milogul.
2. -normal ca v-ati balbait. Mai mult chiar v-ati comportat penibil!

“asa s-a judecat atunci. Asa cum a zis domnul Videanu, Boc nu a decis singur!”
-Aha! Deci folosim impersonalul. Nu suntem implicate in problema. Ar fi totusi Boc la mijloc, da’ nu singur, ci cu Videanu.

Aici intervine Stelian Tanase cu o informatie pe surse conform careia Udrea ar fi negociat cu Vadim prin Cocos. Udrea ar fi trebuit sa fie prezenta “dar nu a avut timp”. Sa vedem comentariul Elenei.

“nici nu s-a pus problema ca intelegerea sa se faca prin mine”
Intrebata daca poate confirma intalnirea lui vadim cu sotul ei…...

“aceasta este alta problema…nu pot sa va spun ce face sotul meu, in orice caz nu chestiuni politice […]eu totusi pot sa va spun ce a discutat cu sotul meu, cu siguranta ca stiu: era vorba de dosarul Pacuraru si declaratia lui Vadim despre Cocos”

-Stai asa…apai stii sau nu stii? Deci stii! Stii si nu vrei sa spui! Chestiunile de business nu au de a face cu politica. Si totusi, ce cauta Cocos la Vadim?Dosarul Pacuraru nu e indeajuns de politic? Raspunsul ei:

“discutand in frame-ul acesta sigur ca se pot face legaturi!”
-normal ca se pot face legaturi “in frame-ul” asta, dar scuza-ma ca te intreb, unde anume ai invatat tu cuvantul “frame”?
Si finalul apoteotic despre “dansul”, adica Basescu. “Dansul nu a mai discutat cu noi din momentul anuntarii rezultatelor pe Bucuresti” si prin ricoseu “nu ar fi avut cum sa influenteze treaba cu PRM-ul”…

Mai bine taceai, draga Elena. Mai bine nu-l trimitea-i pe Cocos la Vadim, uite ce a iesit! El e bun numai la business. Mai bine stateai inchisa in Vox Maris!

sâmbătă, 6 septembrie 2008

SRS: “Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene este un smintit!”


E vorba de Mark Gray. El e smintitul. Este “un smintit” pentru ca “isi permite sa recomande tuturor un lucru si noua (Romaniei) alt lucru” in ceea ce priveste mecanismul de numire a procurorilor. SRS adauga “ daca ar fi sa dea in scris ce a spus nu ar face-o”. Corect.

Adica cum sa ne ceara noua ceva in plus? Noua Romaniei, tara membra? Adica ce, noi nu suntem pe picior de egalitate…vorba lui Becali..”noi nu suntem nationalisti!?” Cine este asta, tipu asta, ochelaristu asta bleg, sa ne ceara noua chestia asta? Da’ ce noi suntem prosti?

Gray e vocea lui Barosso, care este nedezlipit de el oriunde merge. Comisia isi permite anumite lucruri in scris, dar are multe alte canale prin care poate “recomanda”. Gray e unul dintre canale. Discret, insipid, tampit pe alocuri, purtatorul de cuvant trasmite niste mesaje. Guvernele statelor member pot asculta sau nu. Daca nu asculta, tara respectiva e sanctionata. Opinia publica poate sa nu afle niciodata cum anume a fost sanctionata. Pana la urma, ultima citire a rapoartelor de tara tot in colegiul comisarilor se face. Sanctiunile in ceea ce priveste fondurile sau nerecunoasterea deciziilor instantelor tot acolo se decide.

Mi-as dori sa citesc undeva, la un moment dat, lista tuturor “cerintelor” nevorbite si neauzite ale CE (si nu numai) in urma carora Romania a devenit stat membru. Sunt multe si culmea Rosca ar putea sti unele dintre ele. Dar in cazul de fata nu conteaza prea mult pentru ca orice sanctiune cade in sarcina viitorului guvern, cand SRS este ocupat sa-l sprijine pe actualul .
Cam asta ar fi concluzia de la 3X3 cu Stelian Tanase si doamna de la CSM, al carei nume nu ma obosesc sa il retin.

vineri, 5 septembrie 2008

Avramescu vs. Mizil


Incerc sa imi controlez dispretul instinctual pe care mi-l trezesc personaje precum domnul Catalin Avramescu. Nu-l suportam in calitate de comentator politic, il dispretuiesc in calitate de consilier presidential si probabil ca m-ar fi amuzat teribil candidatura lui in Prahova. Dincolo de resentimente, as vrea sa discut putin despre “retragerea” sa intempestiva.

Prahova este unul dintre cele mai interesante judete din punctul de vedere al scrutinului uninominal. Sunt 12 colegii pentru deputati si 5 pentru senatori. Dintre acestea, daca ne uitam la rezultatele alegerilor locale, eligibile sunt 4-5 pentru Camera si 2 pentru Senat. La un coeficient de 16.000 de voturi, daca prezenta la vot ramane aceeasi si votul politic seaman cu votul pentru Consiliul judetean, vor fi patru colegii castigate prin redistribuire si unul care vine pe filiera redistribuirii la nivel national. La senat, cu un coeficient de 40.000 de voturi, cele doua colegii posibil castigatoare sunt Valea Prahovei (S1) si Ploiesti (S5), desi PD-L va fi pe primul loc si in alte colegii senatoriale, conform evaluarilor. Nu cred in simulari. Nu cred ca partidele isi evalueaza corect sansele pentru toamna, dar aceste calcule au totusi un anume grad de veridicitate.

In colegiul care revenea domnului Avramescu, respectiv colegiul Mizil (S4), conform acelorasi estimari, PSD ar fi castigat cu 2500 de voturi avans fata de PD-L. Aceasta evaluare nu includea efectul charismatic avramescian si nici strategia acestuia de campanile. “Catalin” a declarat in direct la Realitatea va folosi o campanile “originala”, fara materiale inscriptionate, afise, etc.

Avramescu a dat tot timpul senzatia ca abia asteapta sa se retraga din cursa electorala unde tocmai el s-a autoinvitat. Episoade precum tatonarile cu D.Dragomir sau “acordul” cu PRM au mai existat sub alte forme in PDL si vor mai exista, atat in PDL cat si in alte partide sub forme mai mult sau mai putin transparente. Sa fim bine intelesi, Avramescu stia perfect unde intra si de ce. Posesor al “artei compromisului” calculase ca, oricat de negru ar fi “dracul” din PD-L, oricum e mai alb decat cel din PSD sau PNL. In plus, avantajele personale ca senator si politician pedelist in ascensiune paleau in fata posibilelor compromisuri pe care trebuia sa si le asume. Pe Avramescu l-au convins cifrele. 2500 de voturi intr-o zona din Prahova unde primarii PSD stau foarte bine --- sunt foarte greu de surmontat. De fapt, Avramescu a cautat o iesire onorabila din aceasta incurcatura foarte greu deslusibila pentru un filosof de anvergura dumnealui…

In plus, orice gogomanie politica ar fi facut PD-L, candidatul Avramescu nu avea voie sa-si anunte in direct retragerea fara sa vorbeasca cu aceeasi oameni pe care i-a rugat in prealabil sa il lase sa candideze. Amintiti-va demisia lui Plesu, din “motive personale”, care avusese probleme mai mari si mai blonde la Cotroceni.

Credeţi că sunt necesare alegerile interne, o schimbare de gardă după parlamentare în PDL?
Absolut. În toate partidele, fără excepţie. Eu ştiam în ce mă bag. Dar aşteptam o schimbare de gardă şi de atitudine. Am intrat în PDL în vederea unei schimbări în această ţară, pentru o generaţie viitoare de reprezentanţi. Or, această generaţie riscă să nu mai vină, pentru că va traversa, în aceste condiţii, pe trotuarul celălalt.
EVENIMENTUL ZILEI, 5 Septembrie

Daca la "intrarea" in politica se astepta sa puna umarul la schimbarea garzii de politicieni, la "iesire" anticipeaza viitoarele schimbari din partid, prefigurate pentru luna septembrie. Speech-ul sau, libertin si relaxat, ar trebui sa-i dea fiori lui Boc, care desi nu e nici padurar sau oligarh, nici nu prea mai are sanse sa mai conduca PD-L pentru multa vreme.